МБМД: ГЕРБ води с 12% на БСП, партията на Кунева трета, "Синята коалиция" влиза в НС

Мира Радева, МБМД

ГЕРБ има над 12% преднина пред БСП, а бъдещата партия на Меглена Кунева изпреварва ДПС и става трета политическа сила. Това показват данните от проучване на МБМД сред 1003 души, проведено между 27 април и 1 май.

Според проучването, ако изборите са сега, за ГЕРБ биха гласували 30.5 на сто от анкетираните, за БСП - 18 процента, за формацията на Меглена Кунева – 6.1 на сто, за ДПС – 5.4 на сто, за СДС – 3.7 на сто, за ДСБ – 1.7 на сто, а за Атака – 1.3 на сто.

По-рано тази седмица аналогично изследване, проведено от агенция "Медиана", показа други резултати. Според него 26.1% биха гласували за ГЕРБ, 20 процента биха подкрепили БСП, 6.2 на сто – ДПС. Евентуална партия "България на гражданите" на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5.5 на сто. Синята коалиция е на границата - 2.6 на сто от анкетираните биха я подкрепили.

Според изследването на МБМД обаче дори СДС да се яви сам на изборите има голяма вероятност да прескочи четирипроцентната бариера.

Според проучването хората пишат тройка на лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров за действията им за защита на интересите на десните избиратели. Средната оценка за действията на лидера на ДСБ Иван Костов сред всички е 2.64, а за Мартин Димитров - 2.83. МБМД са анкетирали и 600 гласували за ОДС през 1997 г., но негласували за Синята коалиция през 2009 г, и 600 гласували за Синята коалиция през 2009 г. Гласувалите за ОДС поставят съответно 2.74 и 2.96 на Иван Костов и Мартин Димитров, а гласувалите за Синята коалиция - 3.23 и 3.54 по скалата от 2 до 6.

60 на сто от всички анкетирани виждат в съюза между ДСБ и СДС начин за лидерите на двете партии да оцелеят. Такова е мнението на 69 на сто от гласувалите за ОДС през 1997 г. и на 48 процента на гласувалите за Синята коалиция. 27 процента от всички участвали в изследването прогнозират, че класическата десница в България няма добро бъдеще и ще се разпадне. 52 процента от гласувалите за Синята коалиция смятат, че СДС се нуждае от привличане на нови лица, 46 процента - от осъвременяване на идеите и модернизиране, 32 процента - от смяна на ръководството.

Мира Радева от МБМД коментира още, че основният проблем на БСП не в лидера, а в това, че тази партия лесно оцелява, но трудно се променя.

"Лично аз мисля, че везните ще наклонят в полза на Станишев, публичните изяви на Георги Първанов не показват увереност в победата му", каза още Радева във връзка с предстоящия конгрес на БСП.

На въпрос за политическите симпатии по скалата "ляво-дясно" най-много - 43 процента от хората, декларират, че са с центристки убеждения. 26 на сто се определят като десни, а 21 процента - като леви.

Според проучването Кристалина Георгиева е отново най-одобряваният политик с 52 на сто доверие, следвана от президента Росен Плевнелиев - 48 на сто, и премиерът Бойко Борисов - 46 процента.

В проучването хората определят като най-големите си страхове безработицата и ниските доходи. След тях се нареждат лошо управление на страната, корупцията, високите цени и инфлацията, липса на законност и справедливост.

Според 33% от анкетираните правителството на Бойко Борисов се справя по добре от предишното. 29% са на противното мнение. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?