Мечка и малкото й хванати от фотокапан на Витоша

Заснетите от фотокапана мечки

Майка с малко мече са били снимани от фотокапан в границите на парк "Витоша" и по-специално на територията на частен имот в района на държавното ловно стопанство "Витошко-Студена“, съобщиха на фейсбук страницата си от екоинспекцията в Перник.

Фотокапанът е бил заложен след сигнал за нападение от кафява мечка на пчелни кошери в имота край ловното стопанство и установени от екоекспертите щети, причинени от дивите животни. Така на 4 и 6 декември устройствата заснели мечката с малкото мече.

Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга, припомнят експертите. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека. Обикновено мечката усеща присъствието му отдалеч и се оттегля спокойно. По-опасна може да бъде срещата с майка с малко мече, защото тогава тя става изключително агресивна защитавайки малкото си.

От екоинспекцията привозават гражданите при намиране на екземпляри от защитен вид, незабавно да сигнализират екоинспекцията и до пристигане на експерти да предприемат мерки да не се обезспокояват животните.

Споделяне

Още от България