Медици, охранители и шофьори работят най-много извънредно

Медици, охранители и шофьори работят най-много извънредно

Медиците, охранителите и шофьорите от градския и крайградския транспорт полагат най-много извънреден труд, сочи статистика на Главната инспекция по труда, обявена в понеделник. Според нея през миналата година извънреден труд са положили близо милион души - 929 084 работници и служители в България от 3516 предприятия са се трудили 14 532 551 часа повече от регламентираното.

По традиция медиците изработват най-много часове над законоустановените 8 часа пет дни в седмицата. В болниците за една година 34 773 служители са работили 1 776 234 часа повече, или по 51 часа средно над това по договор. Това може да се обясни със спецификата на лекарската професия, тъй като оказването на медицинска помощ се налага 24 часа 7 дни в седмицата и е сред малкото дейности, при които е позволено полагането на извънреден труд.

Охранителите в частните фирми, които не използват технически системи за сигурност, са втори в класацията по положен извънреден труд със 742 156 часа, изработени от 19 889 души, или 37 часа средно. След тях са още шофьорите от пътническия градски и крайградски транспорт с 543 144 часа. Всъщност на практика те са работили най-много извънредно - по 66 часа средно годишно, тъй като извънредният труд е положен от 8225 работници и служители.

Според Кодекса на труда извънредният труд е забранен. Допустим е в някои изключения и не може да надхвърля 150 часа годишно, припомнят от агенцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?