Медицинският надзор проверява случай на починала от Covid-19 ваксинирана медицинска сестра

Дарина Огнянова, сн. МБАЛ Пазарджик

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителната агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая на медицинската сестра Дарина Огнянова от многопрофилната болница в Пазарджик, която почина от Covid-19 на 7 април, въпреки че още през февруари ѝ е поставена втора доза от ваксината на Pfizer/BioNTech.

По информация от лечебното заведение старшата медицинска сестра на урологичното отделение Дарина Огнянова е починала от Covid-19 в нощта срещу 7 април и паметта ѝ беше почетена от нейни колеги по повод Световния ден на здравето и професионалния празник на здравния работник.

Преди това, през февруари, болницата реши да разкаже на страницата си нейната лична история и решението ѝ да се ваксинира срещу Covid-19 при наличието на множество хронични заболявания и оскъдната информация по онова време за отражението на ваксините върху тях.

"Дарина Огнянова е старша медицинска сестра на Отделението по урология на МБАЛ-Пазарджик. Тя е от медиците в лечебното заведение, на които днес беше поставена втора доза от ваксината на Pfizer и BioNTech. До момента няма практически опит как ваксините срещу SARS-CoV-2 влияят върху хората с автоимунни заболявания, но въпреки това Дарина Огнянова решава да се имунизира", гласи съобщението на страницата на болницата, което можете да видите ТУК .

"Преди 4 години бях диагностицирана с множествена склероза и склеодермия. Имам и други придружаващи заболявания като болест на Хашимото, Синдром на Рейно и пулмофиброза, но лекуващият ме ревматолог д-р Горанов ме посъветва да се ваксинирам, защото ваксината на Pfizer и BioNTech е безопасна за хората, страдащи от автоимунни заболявания. И аз реших да се имунизирам, защото се срещам с пациенти, които не знам дали не са носители на коронавируса. Освен това отделението, в което работя беше определено за триаж и през него преминаваха болни, които са съмнителни за Covid-19. Искам да предпазя себе си и семейството ми", разказва Огнянова.

"Имах колебания дали да се ваксинирам. Дори бях решила да не си поставям ваксина срещу SARS-CoV-2, защото не знаех организмът ми как ще реагира като имам автоимунно заболяване. След поставянето на първата доза от ваксината нямах странични реакции, освен лека отпадналост. Даже и ръката не ме боля на мястото на убождането. Преди поставянето на втората доза също имах малко притеснения дали няма да има странични ефекти, но реших да завърша ваксинацията си.", споделя след реимунизацията на 11 февруари Дарина Огнянова. Тя обаче не смята да проверява дали след ваксинирането ще има антитела.

"Искам да кажа на хората с автоимунни заболявания да не се притесняват от ваксинирането и да се имунизират, защото това е един вид защита. Ние не може да се затворим вкъщи и да не излизаме, а трябва да имаме и социални контакти. Смятам, че това е начинът да се предпазим", допълва още медицинската сестра. 

Споделяне

Още от Коронавирус