Медведев поиска разширяване на задачите на руската армия

Президентът на Русия Дмитрий Медведев внесе във вторник в парламента проект за поправки в закона за отбраната, който при желание ще даде възможност на Кремъл да използва армията във всяка точка на света.

Предложението е освен за отразяване на агресия, защита на територията и изпълнение на международни ангажименти, армията на Русия да се използва в чужбина за отразяване на атаки срещу руски войски там, за отблъскване или предотвратяване на агресия срещу друга държава и за защита на руски граждани в чужбина.

Ще бъде запазено изискването президентът да взема съответното решение след постановление на Съвета на федерацията - горната камара на парламента.

Медведев обясни, че липсата на подобна законова уредба е била усетена при изпращането на руски войски в непризната Южна Осетия преди година. Решението за мироналагаща операция бе взето без одобрение от Съвета на федерацията, което предизвика много въпроси от юридически характер и в Русия, и в чужбина, пише "Комерсант", цитирани от БТА.

С новия закон Русия теоретично би могла да се намеси в назряващия конфликт между приятелска Венецуела и Колумбия - в Латинска Америка. Още по-големи възможности ѝ дава текстът за защита на руски граждани в чужбина - при желание като повод за използване на войски може да се посочи защитата на руски туристи, пишат руските медии.

Най-вероятно обаче новият закон ще се прилага спрямо постсъветското пространство, разглеждано от Москва като нейна сфера на влияние. Русия има миротворци в много държави от региона, например в Молдова, има и военни бази в Украйна, Армения, Киргизстан, Таджикистан, Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия, коментира "Комерсант".

В голяма част от региона се предвижда да действат и Колективните сили за оперативно реагиране, създавани от Москва в рамките на ОДКС - Организацията на Договора за колективна сигурност.

Инициативата на Медведев е свързана с Южна Осетия, Абхазия и Грузия", смята Сергей Митрохин, лидер на руската партия "Яблоко".

"Става дума за демонстративни поправки, за да покажем и намекнем било на Грузия, било на НАТО, че ако стане нещо, ще действаме тъй и тъй", добавя той.

Във връзка с президентския законопроект руският министър на отбраната Анатолий Сердюков заявил, че възможността на една страна да използва въоръжените си сили за защита на свои граждани е естествена практика, каквато има в много държави.

"В САЩ например конституцията упълномощава президента самостоятелно да взема решения за отблъскване на атака срещу американска територия, а също и срещу техни граждани или въоръжени сили в чужбина", обяснява министърът.

Грузия разглежда законопроекта на Медведев като опит "да бъде вместена в правните рамки" руската намеса в ситуацията в Южна Осетия през август 2008 година, заяви директорът на политическото управление на грузинското външно министерство Зураб Качкашвили.

Споделяне

Още от Свят