Медведев щял да посети и другите, оспорвани от Япония, Курилски острови

Руският президент Дмитрий Медведев възнамерява да посети и други острови, за чийто суверенитет претендира Япония, и планира повече инвестиции в Курилския архипелаг, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

"Президентът каза, че ще посети и другите острови", каза Лавров по време на визита в Осло, като се позова на свой телефонен разговор по-рано днес с Медведев.

Във вторник Япония съобщи, че връща временно своя посланик в Москва в знак на протест срещу визитата на Медведев на един от четирите острова, които съветската армия окупира в края на Втората световна война. Лавров подчерта, че Русия няма намерение да отзовава посланика си в Токио.

В днешния си брой московският вестник "Комерсант" съобщава подробности за кратката визита на президента. След излитането от Ханой, където Медведев бе на посeщeние миналата седмица, президентският самолет е кацнал на руския остров Сахалин. Там Дмитрий Медведев се е прехвърлил на малък "Фалкон", с който е долетял до южните Курилски острови. Този полет е преминал под ескорта на няколко изтребителя "Су-27" от руските ВВС, което според източник от Кремъл било направено, защото преди кацането в Южносахалинск във въздуха били вдигнати японски изтребители, пише руският вестник.

Във вторник Кремъл обяви, че от 10 до 12 ноември Дмитрий Медведев ще направи официално посещение в Южна Корея, в рамките на което ще участва в срещата на Г-20 в Сеул.

Споделяне

Още от Свят