Мексиканец детронира Бил Гейтс по богатство

Мексиканец детронира Бил Гейтс по богатство

Мексиканският милиардер Карлос Слим е изместил от първата позиция в класацията за най-богатите хора в света софтуерния магнат и основател на Майкрософт Бил Гейтс, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на списание “Форчън”.

Изданието, което проследява развитието на най-големите компании в света, заяви, че Слим е спечелил само през 2006 година около 12 милиарда долара от своя телекомуникационен бизнес.

Изчисленията са направени въз основа на пазарната стойност на притежаваните от двамата мултимилиардери компании. По последните данни, към края на месец юли Слим е притежавал нетни активи за 59 милиарда долара, докато тези на Гейтс се изчисляват на 58 милиарда.

Новият най-богат човек в света е на 67 години и е син на ливански емигрант в Мексико. Слим притежава най-големия GSM-оператор в Латинска Америка “Америка Мовил”. Неговият бизнес се простира от ресторантьорството до банковото дело. Според някои оценки в неговите компании се произвежда приблизително 5 процента от мексиканския БВП.

През юли уважаван мексикански икономически журналист анонсира, че Слим е изместил Гейтс от първото място. “Дали аз ще съм първи, втори, номер 20, номер 200 или номер 2000. Това не ме интересува”, е коментирал новият най-богат на Земята.

През последните години стана модно вече бившите номер 1 и номер 2 в света по милиарди Бил Гейтс и Уорън Бъфет да харчат големи суми за благотворителност. Новият най-богат човек също има залитания в тази посока след като заяви, че даде 300 милиона долара за строежа на 100 училища в Мексико. Въпреки това той каза, че прави по-голямо добро за хората като им създава място за работа в своите компании.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?