"Мелроуз" глобена за неодобрено придобиване на газово находище

Имуществена санкция в размер на 70 хил. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на базираната в Люксембург компания "Мелроуз Рисорсиз САРЛ" заради придобиване на газово находище в България без разрешението на антимонополния орган.

През 2006 г. "Мелроуз" придобила всички акции от капитала на „Винтидж Петролиум България, Инк” и по този начин получила едноличен контрол върху  дружеството, което притежава 100% от правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Бургас - Дълбоко море”. Това е станало без "Мелроуз" да уведоми КЗК и да поиска разрешение, каквото комисията трябва да даде при сливане на фирми с оборот над 15 млн. лв.

Сделката представлява концентрация по смисъла на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията и за осъществяването ѝ са необходими оценка и одобрение от страна на  КЗК. "Мелроуз" обаче приключила придобиването без изискваното от закона одобрение, за което сега е глобена.

В България британската компания добива природен газ от находището "Галата" край Варна и освен придобития с концентрацията блок "Бургас-Черно море" има разрешения за търсене и проучване за нефт и газ в площите "Резовска", "Изгрев","Обзор" и "Ропотамо". За последните три терена обаче това лято компанията обяви, че се оттегля защото сондажите се оказали неуспешни.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?