Меркел: Конституцията е ключ към успеха на ЕС

Меркел: Конституцията е ключ към успеха на ЕС
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европа ще се изправи пред “исторически провал”, ако не придвижи напред проекта за европейска конституция, предаде в сряда ББС.

Пред евродепутатите тя представи плановете, които си поставя германското председателство.

ЕС трябва да постигне съгласие по проекта преди изборите за нов Европарламент през 2009 година, посочи Меркел.

По думите ѝ, за да има по-единна европейска външна политика, съюзът се нуждае от отделен министър. Това предложение се съдържаше в проекта за евроконституция, което обаче бе отхвърлено от французите и холандците преди година и половина.

Основният закон на ЕС щеше също да улесни работния процес между страните-членки и вземането на решения.

Поддръжниците на структурната реформа твърдят, че приемането на обща конституция е единственият начин, по който съюзът ще продължи да функционира, след като през последните няколко години държавите-членки се увеличиха от 15 на 27, коментира ББС.

Меркел бе категорична, че времето за размисъл е изтекло и до юни страните от ЕС трябва да се споразумеят по въпроса.

В интерес на Европа, на нейните членки и граждани, е да се доведе този процес до успешен завършек до следващите избори за евродепутати в началото на 2009 година, допълни тя.

ББС посочва още, че проевроепейски настроените среди очакваха с нетърпение Германия да поеме председателството на ЕС, тъй като се надяват, че Берлин ще вдъхне нови сили на блока.

Въпреки амбициозния старт на председателството, действията на Германия породиха съмнения, че страната ще успее да намери конкретен отговор на безизходицата с европейската конституция, пише още изданието.

Меркел определи ЕС като успешна организация, въплъщаваща ценностите като свобода, разнообразие и толерантност. Тя представи пред Европарламента и амбициозен план за действие през следващите шест месеца.

Той включва засилване на енергийната сигурност, вземане на ефективни мерки срещу глобалното затопляне, подписване на ново споразумение с Русия.

Според Меркел, Европа трябва да увеличи усилията си за постигане на стабилност в Близкия Изток, а също и да излезе с единна позиция относно ядрената програма на Иран.

За разлика от становището на миналото германско правителство, Меркел смята, че по-тясното сътрудничество със САЩ, включително по-свободната търговия, са в особен интерес на Европа.

Споделяне

Още от Свят