Меркел подкрепи социалиста Мартин Шулц за шеф на ЕП

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че подкрепя кандидатурата на своя сънародник Мартин Шулц за председател на Европейския парламент.
Същото обявиха и социалдемократите, които влизат в правителствената коалиция.

Все още остава спорна фигурата за шеф на ЕК. Меркел настоява, че нейният фаворит е Жан Клод Юнкер от ЕНП. Неговата кандидатура обаче не бе подкрепена от Швеция и Великобритания.

Все още не е ясна българската позиция за шеф на ЕК. За последно премиерът Орешарски подкрепи Юнкер но сложната политическа обстановка около неговата оставка може да измени позицията му. Социалистите у нас твърдо залагат на Шулц, а от ГЕРБ следват германската позиция.

Ако Мартин Шулц, който беше председател на предишния Европейски парламент, е кандидатът на социалистите, "германските депутати от Европейската народна партия ще го подкрепят за този пост", заяви Меркел на пресконференция в Берлин с естонския си колега Таави Роивас.

Лидерът на ГСДП Зигмар Габриел съобщи преди това, че партията му иска Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ЕП в рамките на "пакет", включващ номинацията на люксембургския консерватор Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

"Изборът на Юнкер за председател на Комисията и избирането на Шулц (за председател на Европейския парламент) трябва да бъдат свързани", заяви Габриел, който е министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Меркел, в интервю за сайта на седмичника "Шпигел".

"Нуждаем се от силна ос Юнкер/Шулц пред предизвикателствата в Европа", каза още Габриел. Той настоява също така Шулц да бъде избран преди номинацията на Юнкер. В замяна на това ГСДП, която постигна значително по-слаб резултат от консерваторите на Меркел на последните европейски избори, се отказа от получаването на поста европейски комисар, определен за Германия.

Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?