Меркел поиска да има “червен картон“ за еврозоната

Меркел поиска да има “червен картон“ за еврозоната

Трябва да се разработи механизъм по изключването от еврозоната на страни, които са част от европейския валутен съюз, но са нарушили неговите фискални правила, заяви в сряда пред Бундестага германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Тя подчерта, че сегашните правила не са достатъчно силни за справяне с настоящата криза, ускорявана от проблемите с Гърция. По думите ѝ изключването на държава от 16-членната еврозона ще е “крайна мярка“. В същото време Меркел заяви, че нито една страна от еврозоната не бива да бъде оставяна сама да се справя с настоящата криза.

По-рано необходимостта от въвеждането на такъв “червен картон“ за нарушилите правилата на еврозоната държави бе коментирана от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Според Меркел такава мярка се налага, за да се осигури на еврозоната дългосрочна стабилност. Тя отбеляза, че еврото е изправено пред най-сериозното предизвикателство, с което някога му се е налагало да се справя.

Германия е най-голямата икономика в еврозоната и един от основните донори на бюджета на Европейския съюз.

Страните, които са част от еврозоната, са длъжни да спазват редица макроикономически показатели, известни като Маастрихтските критерии. От началото на 2000 г обаче редица държави от валутния съюз не се съобразяват с фискалните правила и особено с това за бюджетен дефицит под 3 процента, посочва ББС.

В условията на криза ситуацията в еврозоната се усложни още повече, особено след като стана ясно, че Гърция не може да се справи с обслужването на дълговете си, които надхвърлят четири пъти нормата.

За пореден кръг от разговори по проблемите на гръцката икономика в сряда в Брюксел пристигна гръцкият премиер Георгиус Папандреу, след като ден по-рано министрите на финансите на ЕС постигнаха консенсус по плана за помощ на Атина.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?