Меркел предизвика недоумение с кандидатурата за еврокомисар

Меркел предизвика недоумение с кандидатурата за еврокомисар
Следващият еврокомисар на Германия ще е Гюнтер Отингер, премиер на провинция Баден – Вюртемберг, политик без европейски профил, за когото никой не очакваше подобен пост, съобщава близкото да Европейската комисия електронно издание EUobserver.

Номинацията бе обявена през почивните дни, след като приключиха преговорите за коалиционно споразумение между Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел и либералите от Свободната демократична партия.

Решението на Меркел изненада политиците както в страната ѝ, така и в Брюксел. Предварителните очаквания бяха да бъде издигната кандидатурата на вътрешния министър Валфганг Шойбле или на дясноцентристкия евродепутат Елмар Брок.

56-годишният Отингер, който е икономически експерт и е учил право, е ръководител на икономически силната провинция Баден - Вюртемберг от 2005 г.

Той не се счита за близък до Ангела Меркел, която го накара да се дистанцира от свое изявление, направено през 2007 г., в което се омаловажава нацисткото минало на Ханс Филбингер, един от предишните премиери на същата провинция.

Германските медии коментират, че Меркел го номинира за еврокомисар, защото от години ѝ е неудобен и така го отстранява от националната политика.

Отингер, чиято популярност в Баден - Вюртемберг спада, отрича да е бил притиснат да отиде в европейската столица. Той ще замести досегашния германски еврокомисар, социалдемократа Гюнтер Ферхойген, който отговаря за индустрията и е зам.-председател на ЕК.

Германските медии информират, че новината била посрещната с голямо недоумение в Брюксел. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, който трябва да подбере бъдещите си еврокомисари, се обаждал на германски политици в Брюксел да ги пита какво става.

Този въпрос ще си задават занапред и много анализатори. Отингер говори на силен швабски диалект, характерен за провинцията, от която идва и който хората в останалата част от страната трудно разбират.

PR -постери на Баден-Вюртемберг гласят: "Можем да правим всичко, освен да говорим стандартен немски [Wir koennen alles. Ausser Hochdeutsch)]."

Берлин без съмнение търси силна позиция за своя еврокомисар и както останалите европейски столици, ще лобира усърдно за това, но решението в крайна сметка е на Барозу.

Съставът на бъдещата комисия се очаква да бъде водеща тема на срещата на лидерите на ЕС в края на тази седмица. Мандатът на настоящата ЕК изтича на 31 октомври.

Забавянето на ратификацията на Договора от Лисабон, в който са заложени новите институционални правила на Съюза, отлага избора на новата ЕК.

Споделяне

Още от Европа