Меркел се надява на силно сътрудничество с Курц, Унгария е доволна от победата му

Петер Сиярто

Силното представяне на Австрийската партия на свободата (АПС) на изборите са голямо предизвикателство за останалите партии, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция в Берлин.

Меркел добави, че се надява на близко сътрудничество по европейските въпроси с лидера на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, победител в австрийските избори.

 

"Нямам проблем със Себастиан Курц като човек. Ние не следваме една и съща политическа линия, това никога не е било и няма и да се случи", заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн при пристигането си в Люксембург за преговори с колегите си от ЕС. Той даде проевропейските австрийски политици като пример за подражание за Курц и предупреди Виена да не застава на страната на твърдите противници на миграцията. Подобно предупреждение той отправи и към Унгария, управлявана от евроскептично правителство.

 

Унгарският външен министър Петер Сиярто поздрави лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц за победата на парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Сиярто приветства позицията на Курц за миграцията, определяйки я като близка до тази на унгарското правителство, и го нарече личен приятел.

"Радваме се, че сродна на нас партия спечели изборите . . . че нейният кандидат победи. В много отношения той поддържаше сходни позиции за миграцията с тези на унгарското правителство", каза Сиярто при пристигането си за среща на външните министри от Европейския съюз.

Той заяви, че очаква настроените против имиграцията източноевропейски страни Унгария, Полша, Словакия и Чехия сега да работят в по-тясно сътрудничество с Австрия.

 

Австрия стана член на ЕС през 1995 г., след като две трети от гражданите ѝ гласуваха за присъединяване към блока, припомня Ройтерс. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение показаха, че три четвърти от австрийците искат страната им да остане член на ЕС.

Австрийският еврокомисар по разширяването Йоханес Хан се опита да уталожи опасенията, че неговата страна може да се присъедини към членовете на ЕС, които не следват общите позиции. "Не трябва да се забравя, че само преди година Австрия избра първия си президент от Зелените, а сега изглежда, че Зелените може да бъдат изритани от парламента.

 

Гласоподавателите са наистина непостоянни", подчерта Хан в Люксембург.

"Всяко възможно правителство ще има силна проевропейска програма, защото всички големи политически партии държат много на ЕС", увери той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?