Австрия зави надясно след вчерашните избори

Победата на Народната партия и второто място на Партията на свободата са нов импулс за популистките сили в Европа

Австрия зави надясно след вчерашните избори

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на вчерашните парламентарни избори, като дадоха победата на консервативната партия на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Окончателните резултати показват, че неговата Австрийска народна партия (АНП) е спечелила 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя страната", заяви късно снощи 31-годишният австрийски външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти.

Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Той беше фаворит в социологическите допитвания от месец май насам благодарение на обещанията си да намали броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни.

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата (АПС), която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от левоцентристката Социалдемократическа партия (АСДП), която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатите показаха, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата популистка партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.
Себастиан Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след вчерашните избори каза, че ще разговаря с всички партии, за да види коя подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

След оповестяването на първите прогнозни резултати обаче, в предизборния щаб на Народната партия стотици партийни членове изразиха на глас радостта си, когато чуха за резултатите на Партията на свободата.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.
Според допитвания след изборите избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Канцлерът Керн се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелския съветник Тим Зилберщайн, който тайно организирал дейността на фалшиви уебсайтове, имащи за цел да очернят Курц и председателстваната от него Австрийска народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизантите си. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски постове на всяка цена.

Другите две формации, които влизат в новия австрийски парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 процента от гласовете.

Партията на зелените, чийто лидер Александър Ван дер Белен спечели президентските избори през декември срещу кандидата на Партията на свободата, претърпя тежки загуби и получи едва 3,9 на сто от гласовете, което означава, че остава извън парламента.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква те да повлияят съществено на крайните разултати, които ще бъдат оповестени в четвъртък.

Агенция ДПА отбелязва, че вчера близо 58 процента от австрийците са гласували за консерваторите или крайната десница, и дава отговор на някои от изникващите сега ключови въпроси.

Какво накара избирателите да завият надясно?

За избирателите, дали гласа си за десните партии, политиката по отношение на бежанците и интеграцията на мигрантите беше сред основните въпроси. В предизборните си кампании тези формации се бяха съсредоточили почти изцяло само върху тези теми.

"Убежище и интеграция" - това е бил най-важният въпрос за 55 процента от гласувалите вчера за победителите, консерваторите от Австрийската народна партия (АНП). Сред избралите Австрийската партия на свободата (АПС) тази тема е била основна за 88 процента, сочи проучване на института за изследване на общественото мнение СОРА.

Пред избирателите канцлерът от АСДП Кристиан Керн беше заявил, че ще работи усърдно за продължаване на сегашния стопански подем на Австрия, както и че политиката му за създаване на работни места е започнала да дава резултат. Посланието му обаче до голяма степен не намери отзвук, тъй като според 45 процента от избирателите през последните години страната е тръгнала надолу.

Какво означава този изборен резултат за Австрия?

В следвоенната история "това е един от най-големите трусове в републиката", заяви политологът Петер Филцмайер. Той изтъкна, че за пръв се случва и АНП, и АСДП едновременно да получат подкрепата на избирателите. На изборите в миналото винаги засилването на едната партия е означавало отслабване на другата.

Съставянето на коалиция между АНП и АПС изглежда много вероятно, но не и сигурно, отбелязва ДПА. В изборната нощ заместник-председателят на АПС Норберт Хофер даде ясно да се разбере, че партията му няма на всяка цена да влиза в коалиции. "Мисля, че сътрудничеството би могло да проработи единствено ако и двете страни се отнасят една към друга като равен с равен", заяви той. В състава на бъдещ кабинет неговата партия ще иска ключовите министерства на вътрешните и външните работи.

Ако този вариант се осъществи, това няма да е първият кабинет с участието на крайната десница. АПС беше в коалиция с АСДП от 1983 до 1987 г., а между 2000 и 2005 г. с АНП.

Има ли и друг възможен вариант?

Председателят на АНП Себастиан Курц може да състави коалиция с АСДП. Вчера обаче лидерът на социалдемократите Керн ясно заяви, че в действителност не вярва в осъществяването на подобен сценарий. Изтъквайки сходните позиции на АНП и АПС по миграцията и други въпроси, канцлерът посочи: "Не е нужно кой знае какво въображение, за да се предвиди как ще изглежда следващото управление".

Резултатите може да създадат още проблеми за германския канцлер Ангела Меркел. Нейната партия Християндемократически съюз е под постоянен натиск от сестринската си партия от Бавария Християнсоциалния съюз да втвърди позицията си по отношение на имиграцията. ХСС съумя да изкопчи от Меркел въвеждане на праг за имиграцията, замислен по австрийски образец. Призивите на ХСС за забрана на бурките са също вдъхновени от австрийското законодателство. И прагът, и забраната са взаимствани от инициативи на АНП.

ХСС е окуражен от изборната победа на Курц. "Като канцлер той ще бъде близък, силен партньор за Бавария - което включва и голямата задача за ограничаване на миграцията към Европа", каза пред ДПА генералният секретар на ХСС Андреас Шойер.

Как ще се отрази това на политиката на ЕС към миграцията?

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе иска Австрия да работи в по-тясно сътрудничество със страните от Вишеград - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четворката блокира изпълнението на предприетите от ЕС мерки по линия на бежанците. И Щрахе, и Керн например са изтъквали своите отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, който е известен със своето особено твърдо становище по въпроса за миграцията.

Насърчена от резултатите в Австрия, Вишеградската четворка може да създаде трудности на Германия и Франция в техните усилия за изграждане на по-активен ЕС. Четворката е известна със своите евроскептични становища. Председателят на австрийските консерватори Курц призова за изграждане на такъв ЕС, който да се съсредоточи върху теми като охраната на границите, същевременно оставяйки колкото се може повече въпроси на държавите членки. АПС също иска децентрализация на ЕС, припомня ДПА.

Нов импулс за популистките сили в Европа

Силното представяне на десните популистки партии в немскоезичния свят, изглежда, дава нов импулс на надигането на популизма в Европа след пораженията на националистите в Холандия и Франция. Това пише в. “Ню Йорк Таймс“ в коментар на изборите в Австрия.

Резултатът от изборите в Австрия е поредният признак за ориентация надясно в Европа, след като крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели над 90 места в германския парламент миналия месец, като стана третата по големина сила в законодателното събрание, коментира вестникът.

Под ръководството на Курц традиционната консервативна АНП се превърна в умело служещо си със социалните медии политическо движение, което привлече стотици хиляди нови привърженици с кампания, съсредоточена върху ограничаване на имиграцията и укрепване на социалната система. Резултатът от изборите явно е на път да доведе до промяна на политическия курс в Австрия, което със сигурност ще зарадва десните лидери в Полша и Унгария, но може да обтегне отношенията с Франция и Германия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

“Това лято Европа се надяваше, че е убила своите популистки демони. Изборите в Австрия обаче показват, че за партиите от основното течение в Европа заплахата отдясно съвсем не е изчезнала“, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Изборите в Австрия, които често служат като барометър за настроенията в Европа, напомнят, че популистките сили все още са в състояние да се възползват от широкоразпространения гняв във връзка с миграцията, за да постигат изборни успехи и да оказват влияние върху националните политики, изтъква изданието.

“Това е народно гласуване за бежанската политика“, пише в коментар за изборите австрийският в. "Курир". Според изданието резултатът е идеален за лидера на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който може спокойно да води преговори както с Курц, така и с настоящия канцлер Кристиан Керн.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят