Социалдемократите с малко изпреварват крайната десница в Австрия

Президентът Александър ван дер Белен приема оставката на правителството на Кристиан Керн (първият в ляво)

Продължава броенето на гласовете на парламентарните избори в Австрия, съобщават информационните агенции. Консервативната Австрийска народна партия на Себастиан Курц води с 31,5 на сто, но на второ място с 26,9 на сто излязоха социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, изпреварвайки с малко Австрийската партия на свободата на Ханс-Кристиан Щрахе, която получава 26 процента.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че това са данните след преброяване на почти всички гласове, подадени по пощата, но без бюлетините, подадени с удостоверения за гласуване на друго място, не по регистрация. Става дума за около 36 000 бюлетини, които са равни на около 1 процент от гласовете.

Окончателните данни ще бъдат обявени в четвъртък. Те обаче няма да променят твърдото първо място на консерваторите на Курц, на когото ще бъде възложено да състави правителство.


Действащото правителство на Австрия подаде във вторник оставка съгласно конституцията. Официалната церемония се състоя в президентството във Виена. Оставката беше подадена от канцлера Кристиан Керн на президента Александър ван дер Белен. Държавният глава благодари на министрите за работата им и им заръча да изпълняват своите задължения до съставянето на ново правителство.

 

Според конституцията на Австрия президентът трябва да започне консултации с партийните лидери след парламентарните избори и да възложи на победилата политическа сила да състави правителство.

 

"Ще възложа на лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство, ако резултатите не се променят", каза Ван дер Белен.

 

Ван дер Белен заяви, че следващото австрийско правителство трябва да зачита европейските принципи, посочва ДПА.

 

Крайнодясната Австрийска партия на свободата изглежда най-вероятният коалиционен партньор на Австрийската народна партия, като се има предвид силното ѝ представяне на изборите и твърдата ѝ позиция за миграцията, която е сходна с тази на консерваторите.

 

"Внимателно ще следя, за да гарантирам, че основополагащите европейски ценности, вписани в нашата конституция, остават компасът, който направлява Австрия към бъдещето", каза президентът.

 

Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата искат да ограничат имиграцията от по-бедните източни страни в ЕС въпреки принципа на общността за свободно движение.

 

Австрийската партия на свободата също така иска Австрия да преосмисли членството си в Европейската конвенция за правата на човека.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа