Меркел ще участва в Мюнхенската конференция за сигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще участва в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, която ще се състои в края на другата седмица, от 17 до 19 февруари, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на германски правителствени източници.

Във форума ще участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, което означава, че в Мюнхен Меркел ще има възможност да разговаря с Пенс и това ще е първата ѝ официална среща с висш представител на новата американска администрация. Срещата ще се състои на фона на неяснотата около трансатлантическите отношения, след като президентът Доналд Тръмп нарече НАТО "отживелица" и критикува политиката на Меркел, отбелязва Ройтерс.

Меркел е участвала за последно в мюнхенския форум през 2015 г.

В телефонен разговор с Тръмп на 29 януари тя заяви, че борбата с тероризма не е оправдание да се налага забрана за влизане в САЩ на граждани на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Основните теми на форума ще бъдат трансатлантическите отношения, отношенията между НАТО и ЕС, украинската криза, отношенията с Русия и войната в Сирия.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?