Меркел видя пропуски в подхода на федералните провинции към тероризма

Ангела Меркел

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че има законодателни пропуски в подхода на 16-те федерални провинции на Германия към заплахата от тероризъм, предаде ДПА.

"За съжаление, има сериозни различия, що се отнася до законите в отделните провинции", каза тя в интервю за вестниците от медийната група "Функе".

Меркел призова федералните субекти да възприемат общ подход за уеднаквяване на равнището на сигурност и посочи като пример за разминаване провинция Северен Рейн-Вестфалия, където полицията няма право да извършва рутинни проверки на случаен принцип.

Германският канцлер заяви също, че извършването на наблюдение на лица, смятани за потенциална заплаха, не е позволено навсякъде в Германия.

"Никога няма да отстъпим пред терора", каза Меркел. "Съзнаваме, че подобно на много страни сме под заплаха и правим всичко по силите си да гарантираме сигурност в условията на свобода за нашите граждани - в тясно сътрудничество между федералното правителство и провинциите."

Канцлерът заяви, че в германските служби за сигурност са назначени нови служители и са им предоставени още ресурси. "А където е необходимо, ще променяме и законодателството."

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?