Местан осъди Холокоста и днешната омраза към различните

Лютви Местан. Сн. БГНЕС

Да четем историята не само като минало, но и като реално време, настоява лидерът на ДПС Лютви Местан в позиция по случай 27 януари - Деня в памет на жертвите от Холокоста.

"Преди седем десетилетия – на 27 януари 1945 г., бойци на Съветската армия освобождават оцелелите от зловещия концентрационен лагер "Аушвиц". Това става през последната година от великата битка срещу националсоциализма и фашизма, която обединява за обща кауза страни като СССР, САЩ, Великобритания", напомня Местан.

Според него пророчески звучат думите на германския президент Роман Херцог отпреди 19 години, когато на 3 януари 1996 г. датата 27 януари е обявена за Ден в памет на жертвите на националсоциализма. В прокламацията си тогавашният германски президент Херцог казва: "Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения за тази огромна трагедия. Този спомен трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява."

От 1 ноември 2005 г. с Резолюция на Общото събрание на ООН 27 януари е провъзгласен за Международен възпоменателен ден на Холокоста. Така на тази дата светът се връща към спомена за милионите жертви на националсоциалистическото изтребление.

Загиналите в концентрационните лагери 6 милиона евреи и милионите роми и много други представители на непокорни "неарийски" народи всъщност олицетворяват образа на различните, на другите, които тъкмо със своята различност са били използвани от тоталитарната националсоциалистическа идеология за формиране на представата за врага, посочва Местан.

"Врагът, който трябва да бъде на всяка цена унижаван, изтласкван, репресиран, а накрая – унищожен. Тези милиони жертви не са обикновен резултат и последица от трагизма на голямата война. Те – преди да бъдат жертви на войната, са били жертви на омразата и ненавистта. Човечеството сигурно още много ще се изненадва от новите уроци, които може да извлече от собствената си история. Трагедията на Освиенцим като състояние на репресията завършва преди 70 години с освобождаването на последните лагерници", се казва в позицията на лидера на ДПС.

Но поуката, че пренебрежението, иронизирането, омразата и воюването срещу образа на другия и различния могат да продължават под формата на ксенофобия и изблици на расизъм и да не подминават дори страни-членки на ЕС, днес е повече от силна, допълва той. И дава пример с България, в която "лидери на политически сили - официални коалиционни партньори на днешното управление, крачат на Луков марш във възхвала на генерал – проводник на нацистка идеология". Фактът, че антиромската истерия, вместо да се осъди, качва рейтинги, проявява риска самодоволството да победи чувствителността, а узаконеното насилие от едно време да отстъпи пред днешното безразличие и конформизъм, смята още Местан.

Едно от нещата, които тепърва ще имаме да учим, е за устойчивостта на демократичните ценности и преминаването им от един исторически контекст в друг, посочва той. През далечната 1945 г. е освободен Освиенцим, а няколко месеца по-късно завършва Втората световна война. Но според Местан с унищожаването на хитлеризма и националсоциализма човечеството не е унищожило ксенофобията и омразата към различните.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?