Местан сравни с ”възродителен процес” съюза на реформаторите с Патриотичния фронт

Лютви Местан, сникма БГНЕС

Съвременното измерение на ”Възродителния процес” е прегръдката на Реформаторския блок с Патриотичния фронт, каза във вторник лидерът на ДПС Лютви Местан пред бТВ. Той се включи в стил ”Борисов” в телевизионното студио, провокиран от изказванията на председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.

Преди включването на Местан Атанасов критикуваше поведението на лидера на ДПС от последните дни. Той се хвана основно за думите на Местан на възпоминателния митинг в кировското село Могиляне, посветен на 30-годишнината от началото на т.нар. ”Възродителен процес”. Там Местан каза, че ако Борисов иска да остане на власт, трябва да се освободи от Патриотичния фронт.

"Лютви Местан предрече, че ако не бъде изваден Патриотичният фронт от коалицията, ще има предсрочни парламентарни избори. Аз съм много възмутен от това и съм разочарован, че няма обществена реакция на тези политически ходове. Местан постоянно обяснява, че той и партията му защитават евроатлантическите ценности. Искам да го попитам Рождество Христово ценност ли е за него, за да ходи по смесените региони и да заплашва оттам?“, каза Атанасов по този повод.

Тези думи явно провокираха Лютви Местан, който се включи в студиото и каза на Атанасов: ”Искате да представите Патриотичния фронт като нормална партия, а тя е ксенофобска“.

Местан каза, че неговите думи не са препоръка към Борисов, нито са ултиматум, а са политически анализ. ”Участието на Патриотичния фронт във властта е ксенофобският воденичен камък и не е възможно успешно управление с неговото участие“, каза още Местан. Той допълни, че ”патриотите образуват един фронт с реформаторите“, защото последните твърдят, че нямат различия с ПФ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се оправда, че е избрал точно Коледа за политическите си изказвания с аргумента, че не ДПС, а ”комунистическият режим е избрал Рождество Христово“ за смяна на имената и сега просто хората отбелязват 30-годишнината от събитията.

Лидерът на ДПС препоръча още на четирите партии във властта да седнат и да се разберат, за да не се появява напрежение в управлението всеки път, когато депутатите на движението гласуват по един и същи начин с ГЕРБ.

”Тази демагогия е ужасна. ДПС намери плашилото.“, отвърна на свой ред Атанасов. Той допълни, че виновниците за ”Възродителния процес” не са осъдени, защото ”на Орлов мост се прегърнаха и целунаха жертви и палачи“. Атанасов припомни, че ДПС и БСП са управлявали неведнъж заедно през последните 25 години.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?