Международна асоциация е също против да има агенти на ДС в електронните медии

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е против премахването на забраната сътрудници на ДС да се допускат в управлението Съвета за електронни медии, БНТ и БНР, съобщиха от асоциацията.

АЕЖ призовава Конституционният съд да защити в пълнота извоюваните с дългогодишни усилия крехки успехи за гарантиране свобода на словото и да запази забраната за сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС) в управлението на СЕМ, БНТ и БНР, се казва в съобщението.

От асоциацията посочват, че очакват конституционните съдии да оставят без уважение искането на вносителите - депутати от БСП и ДПС от 41-то Народно събрание да премахне забраната,

АЕЖ не приема мотивите на 57-те народни представители, че изискванията на чл. 26, т. 3 и чл. 59, ал. 2, т. 3 от Закона за радиото и телевизията са дискриминативни и в противоречие с правните норми.

"Обществените медии и регулаторът към тях са по определение институциите, на които е вменено в най-голяма степен да се придържат и да следят за обективността, точността и безпристрастността на информацията, за нейната честност. Участието или съучастието в тайните и/или репресивни служби на бившия тоталитарен режим е в тотално противоречие с тази публична мисия, представлявайки неоспоримо свидетелство за целенасочена манипулация и добиване и използване на информация по недопустими от правна и от морална гледна точка начини", посочват от асоциацията.

В този смисъл АЕЖ настоява разпоредбите на чл. 26, т. 3 и чл. 59, ал. 2, т. 3 от Закона за радиото и телевизията да останат и бъдат запазени като законово изискване, което не цели да дискриминира, осъжда или въздава възмездие над бившите щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност. Напротив – то се прилага, за да осигурява конституционно гарантираната свобода на словото като една от основите както на гражданските свободи, така и на демократичното общество и правовата държава.

Центърът за развитие на медиите започна по-рано подписка срещу отпадането на текстовете.

В чл. 26, т. 3 от закона се казва, че членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били "щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност". Подобен е и текстът на чл. 59, ал. 2, т. 3, който гласи, че "не могат да бъдат членове на управителен съвет на БНР, съответно на БНТ, лица, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?