Международните наблюдатели: Изборите бяха помрачени от твърдения за купен вот

Твърденията за купуване и продаване гласове и други изборни нередности, а също лишената от съдържание кампания оказаха отрицателно въздействие върху общественото доверие към изборни процес. Това се казва в изявление на международни наблюдатели, разпространено в понеделник от пресслужбата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В него се допълва, че извън това изборите са били добре проведени в техническо отношение и съпроводени със зачитане на основните свободи.

"Вчерашните избори отразиха разочарованието и засилената поляризация на българското общество. Въпреки добрата воля на хиляди граждани от изборната администрация, които направиха всичко по силите си, за да осигурят успешен изборен ден, множество корупционни скандали и твърдения за купуване на гласове, съчетани с липса на съдържание в предизборната кампания, подкопаха общественото доверие в процеса и политиката
като цяло", коментира ръководителката на делегацията на ПАСЕ Дорис Фиала.

Тя допълва, че насърчава новоизбраните политически сили да оставят настрана своите различия и да се заемат заедно с неотложните искания на обществото.

Международните наблюдатели под егидата на ПАСЕ отбелязват, че обстановката в България се характеризира с умора от избори и политиката на фона на политическата криза. Според тях на моменти предизборната кампания е била негативна и популистка, а някои партии са използвали расистка, ксенофобска и разпалваща страстите реторика.

"Имаше редица положителни промени в правната рамка, а изборните органи се справиха добре с техническите аспекти на процеса. В същото време нямаше особена кампания по конкретни въпроси, а медиите не проявиха интерес към отразяване на изборите освен в платени репортажи", каза посланик Одри Гловър, който ръководи мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на изборите.

Според него, ако властите не вземат ефективни мерки за решаване на този проблем, наред с постоянните твърдения за изборни нередности, ще  продължи да има сериозна липса на доверие в политиката като цяло.

Споделяне

Още от България