Михаел Щайнер напуска поста си в Косово

Ръководителят на мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ Михаел Щайнер ще напусне поста си през лятото и ще оглави постоянното представителство на Германия в ООН в Женева, съобщи вчера германското външно министерство, цитирано от АФП.

Щайнер пое ръководството на ЮНМИК в началото на 2002 г., няколко месеца след като подаде оставка от поста съветник по външната политика на германския канцлер Герхард Шрьодер.

Косовският вестник Зъри, който се позовава на неназовани западни дипломати в Прищина, твърди, че най-сериозният кандидат за мястото на Щайнер е италианският дипломат Стефано Санино, бивш шеф на мисията на ОССЕ в Югославия, съобщи радио Б-92.

Източници от Брюксел на косовския вестник Коха Диторе твърдят, че ЕС иска мястото на Щайнер да заеме бившият специален пратеник за Македония Ален льо Роа. Според същия вестник другият кандидат за поста шеф на ЮНМИК- посланикът на Швеция в ООН Пиер Шори- има малки шансове, защото САЩ не го одобряват

По време на мисията си в Косово Михаел Щайнер имаше редица разногласия със сръбските власти, посочва АФП.

В края на март сръбският министър на правосъдието Владан Батич го призова да подаде оставка, защото не е изпълнил мисията си. Батич го обвини, че е възпрепятствал споразумението за сътрудничество, подписано в края на 2001 г. между Белград и ЮНМИК, както и процеса на децентрализацията на областта.

Сръбският министър на правосъдието упрекна Щайнер, че не е успял да направи достатъчно за завръщането в Косово на разселените лица, не е гарантирал сигурността на неалбанското население и не се е ангажирал със съдбата на повече от 1300 сърби, които се водят за изчезнали в областта.

В средата на април сръбското правителство отхвърли като "напълно неприемлив" плана на Щайнер, който предвижда прехвърляне на допълнителни правомощия на косовските институции. Белград оцени това като стъпка към независимост на Косово и нарушение на статута на областта, фиксиран в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. В средата на май сръбските власти обявиха, че замразяват сътрудничеството си с мисията на ООН в Косово.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?