Миков нападна френския посланик, защитавайки правителствата на "Мултигруп" и Виденов

Сн.: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков е изпратил писмо до френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, в което определя като "обида" за българския народ оценките на посланика, че правителството на Любен Беров е било катастрофално, а последвалото го на Жан Виденов е правело всичко възможно нищо да не се променя. Отъждествявайки БСП с българския народ и "суверенна България", Миков се възмущава от твърдения на Ксавие дьо Кабан, направени в изказването му на 7 януари на кръгла маса в Пловдивския университет по проблемите на правното образование у нас.

Миков визира думите на френския посланик, че последната реформа на правното образование в България датира от 1994 г. - "във време, когато с катастрофалното правителство на Любен Беров и преди открито целящия връщане на режима опит с правителството на Жан Виденов, управляващите от бившата българска комунистическа партия правеха всичко възможно нищо да не се променя“.

Коментарите са манипулативни, будят недоумение и съжаление и могат да компрометират традиционно добрите отношения между двата народа, предупреждава Миков в писмо до дипломата, копие от което бе изпратено и на френския министър на външните работи Лоран Фабиус. Според лидера на социалистите става въпрос и за опит за намеса във въпроси, които са извън компетентността на г-н Кабан, който сам признава, че не е юрист.

Миков посочва, че кабинетът "Беров" е представлявал единствена възможност за гарантиране на политическа стабилност в България към онзи момент.

Правителството на Беров, известно като правителство на свързаната с Русия и ДС групировка "Мултигруп", дойде на власт в края на 1992 г., след като ДПС свали правителството на Филип Димитров, което бе първото демократично правителство, управлявало България след промените през 1989 г. Беров управлява с мандат на БСП, но конците дърпаше ДПС.

През 1995 г. властта поема социалистическото правителство на Жан Виденов, което отказа да прави каквито и да е животоспасяващи към онзи момент реформи, в резултат на което държавата изпадна в безпрецедентна финансова криза. Хиперинфлацията, фалиралите банки и празните магазини изкараха хората на улицата, вследствие на което правителството на Виденов подаде оставка през 1996 г.

В писмото си Миков оставя без коментар въпроса за това как бе свалено правителството на Жан Виденов, но подчертава, че всички български граждани изпитват неудобство от обругаването на законно избрани български правителства.

"Не мога да отмина без реакция думите Ви за "управляващите от бившата комунистическа партия”, които правели всичко нищо да не се променя, а пък правителството на Жан Виденов дори целяло открито връщане на режима. Простете, господин посланик, но това Ваше виждане показва непознаване на историята на България!“, заявява Михаил Миков. "Като председател на Българската социалистическа партия, наследник и правоприемник на Българската комунистическа партия, остро възразявам на подобно невярно и манипулативно твърдение. Правителството на Жан Виденов никога не е правило нито открит, нито скрит опит за връщане на каквото и да наричате “режим”. Нека само Ви припомня, че това е правителството, което през декември 1995 г. подаде молба за членство на България в Европейския съюз, за да може друго правителство, ръководено от “бившата комунистическа партия”, да подпише договора за присъединяване 12 години по-късно“, пише Миков в писмото си до Ксавие дьо Кабан.

БСП никога не е била пречка за реформите в България, а често е техен основен двигател, декларира Миков, без да посочи поне една реформа, чийто двигател е партията му.

Според него обаче не може под лозунга за реформи да се отнемат права на хората, както се случва това днес в здравеопазването, образованието, социалната сфера и икономиката.

"Защото и днес, в европейска България, здравеопазване, образование и култура, под “благотворното” влияние на пазара, не могат да достигнат предишни достижения. И това не е носталгия“, пише председателят на БСП.

"В Конституцията, са залегнали всички ценности, за които говорите, включително и ценностите на естественото право. Необходимо е само, вместо да изменяме Конституцията, да я спазваме. Вместо да говорим за върховенство на правото от стълбите на Съдебната палата, да го реализираме в правата и свободите на гражданите в съдебната зала чрез законосъобразните и справедливи съдебни актове, които съдиите постановяват“, пише още Миков, коментирайки вече съдебната реформа и протестите на съдиите от края на миналата година, които бяха приветствани от посланици на ЕС у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?