Миков: Няма да искаме вот на недоверие заради правосъдието

Михаил Миков,

Левицата няма да поиска вот на недоверие заради случващото се в сферата на правосъдието. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков и обясни, че няма да подкрепят Меглена Кунева за нов просветен министър. Той посочи пред Дарик радио, че мотивите за вота на недоверие заради политиката в здравеопазването още не са готови, но следващата седмица в парламента ще има дебати по скандала с ваксините, а след това и вотът ще бъде внесен.

Лидерът на БСП така и не пожела да каже дали ще се кандидатира за поста отново на Конгреса на партията.

"За правосъдие и вътрешен ред няма да искаме вот на недоверие, въпреки че има всички основания. Провалът там е ясен. Нека изчакаме, за да вид Миков още веднъж потвърди тезата си, че този Висш съдебен съвет трябва да продължи да работи и искането за разпускането му е груба намеса в съдебната власт”, каза Миков.

На въпрос дали ще подкрепи вицепремиера Меглена Кунева да стане министър на образованието, Миков отговори:

”Не може опозицията да подкрепя персоналните промени в кабинета”.

По думите му Меглена Кунева отива да довърши ликвидацията на българското образование, която е започнало при предишния мандат на ГЕРБ.

”Основният проблем на образованието е, че се прокарва един закон, който премахва Закона за народната просвета, технологизира заглавието, а всъщност го прави по-недостъпно, по-далечно от хората и разбива една добра система, която е функционирала по време на Третата българска държава и никой не си позволявал да я разбие по този начин", коментира Миков.

По думите му в момента се въвежда правило, че една част от учебната програма е задължителна, а другата училищата ще я определят според възможностите си и според желанията на учениците.

”Въвежда се домашно образование, вкъщи можеш да учиш малко ислям, малко някаква друга религия. Труден закон, тежък закон, който ще затрудни изключително прилагането на законодателството", добави той.

"Виждате големите скандали, които възникнаха. Няма яснота, как изглежда учебната програма на българския ученик и такава скоро не се очертава. Виждате, че се местят едни произведения „История славянобългарска", други класици -Ботев, Смирненски, Вапцаров. Вкарва се неолиберална идеология в образованието. Натоварва се и с политически очаквания. Чувам, че някои искат да се изучават периоди от историята, които не са история, а са свързани с актуалната политика", каза още Миков.

Той даде пример с най-новата история - социалистическия период и периода след 1989 г.

Според Миков трябва да има достатъчно време, за да се разглежда периода исторически, а не натоварен с политика.

По думите му дебатът за думата ”робство" и ”присъствие" трябва да приключи и на децата да им се предложи това, което е крайна точка от дебата.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?