Миков отчете за пореден път правилното решение БСП да остане в опозиция

Социалистите забелязват тенденция ДПС да подкрепя ГЕРБ

Миков отчете за пореден път правилното решение БСП да остане в опозиция

"Категорично се потвърждава верността на нашето решение да останем в опозиция." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на заседанието на Националния съвет на партията в неделя. Той посочи, че управляващите са замразили социалните плащания на 14 социални групи, правителственият дълг се е увеличил, а фискалната позиция на страната рязко се е влошила, и прогнозира, че предстои година на икономическа стагнация.

Миков определи промените, които управляващите предприемат на законите за МВР и за Сметната палата, като "намерения за реваншизъм" и желание за бързо овладяване на властови позиции в контролните органи и структурите на МВР и ДАНС.

Той отбеляза, че има тенденция ДПС да подкрепя ГЕРБ, когато управляващите имат недостиг на гласове, и отбеляза, че нито едно от предложенията на парламентарната група на БСП не е прието в пленарната зала.

Миков припомни, че предложението на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане беше отхвърлено. "Всички наши предложения по бюджета на социалното осигуряване, Националната здравноосигурителна каса и по републиканския бюджет, включително с идеите, които имаше "БСП - лява България" за намиране на приходи и преструктуриране на приходната част, бяха отхвърлени в пленарна зала", каза лидерът на БСП.

По време на последния национален съвет на левицата за годината партията започна драстично свиване на разхдите си, а щатът в партийната централа трябва да бъде намален, тъй като след парламентарните избори на 5 октомври партията получава двойно по-малка субсидия - около 5,5 млн. лева на година. Досега държавното ѝ финансиране беше 10,3 млн. лева.

Най-песимистичните прогнози са, че ръководството на столетницата ще предложи близо 30% свиване на щата, който в момента е 137 души. Това обаче не означавало 40 души да останат без работа, тъй като част от местата били свободни. Друг вариант е част от хората да минат на половин работен ден и съкращенията да са незначителни.

Споделяне

Още от България