Милански съд подновява процеса за корупция срещу Берлускони

Делото за корупция срещу италианския премиер Силвио Берлускони се подновява, след като законът, който му даваше имунитет до края на мандата, бе отхвърлен по-рано тази година.

Би Би Си отбелязва, че подновяването на процеса е засенчено от кризата със заложниците в Ирак, където четирима италианци бяха отвлечени от неизвестна групировка, а един вече е убит.

Съдебните заседания ще започнат в Милано при нов съдебен състав, който се предполага, че поне два месеца ще се запознава с доказателствата, събрани през последните три години.

Адвокатът на Берлускони Николо Гедини изрази надежда делото да бъде прекратено възможно най-скоро и заяви, че очаква позитивно решение.

Едновременно с това той призна, че "министър-председателят да е обвиняем никога не е нещо добро".

Берлускони, който е най-богатият човек в Италия, е обвинен, че е подкупвал съдии, за да повлияе на бизнес сделка през 1980-те, преди да влезе в политиката.

Прокурорите твърдеят, че той се е опитвал да обърне в своя полза покупката на държавната хранителна компания СМЕ за сметка на конкурентна фирма.

Това е най-сериозното обвинение, отправено срещу Берлускони в резултат на близо 10-годишното разследване по обвинения по незаконни бизнес сделки.

Берлускони отрича каквито и да е нередности при сделката и твърди, че ляво - ориентираните магистрати се опитват да го атакуват.

Процесът беше блокиран през юни м.г. след като парламентът прие внесения от правителството законопроект, който предоставяше на министър - председателя и на други висши държавни длъжности имунитет срещу наказателно преследване.

Опозицията обвини правителството, че целта на закона е да предпази Берлускони от евентуален конфуз по време на италианското председателство на ЕС. През януари Конституционният съд постанови, че законът за имунитета е в нарушение на италианската конституция.

Берлускони вече отиде в миланския съд, за да даде доказателства в своя защита.

Процесът срещу премиера беше прекратен след приемането на спорния закон, но продължиха делата срещу другите обвиняеми по същия случай.

Близкият сътрудник на премиера Сезаре Превити беше оневинен по обвиненията в подкуп, но бе осъден на пет години затвор за това, че е сложил пари в джоба на римски съдия, за да поддържат приятелски отношения. В момента Превити обжалва присъдата.

Подновяването на процеса срещу Берлускони е нов удар за правителството му. Изглежда, че произнасянето на присъдата ще съвпадне с провеждането на изборите за Европейски парламент през юни.

Според поддръжниците на премиера това не е просто съвпадение.

"Целта на този процес е да застраши министър - председателя преди да започнат изборите", казва сенаторът Лучио Малан от партията на Берлускони Форца Италия.

"Този процес обаче е възможност за нас да се оправим с това ...не съм притеснен", добавя той.

Споделяне

Още от Свят