Милен Велчев: МВР и МО да финансират борбата с тероризма от собствените си бюджети

Допълнителни средства за борба с тероризма могат да се отпуснат само от бюджета на МО и МВР, но не и от централния бюджет, заяви министърът на финансите Милен Велчев преди днешното заседание на Министерски съвет.

На вчерашното заседание на Съвета по сигурността, свързано с мерките за сигурност у нас след терористичните атентати в Мадрид, вътрешният министър Георги Петканов поиска допълнителни средства от бюджета за охрана на стратегически обекти. Обяснено бе, че парите са необходими за камери, скенери и попълване на щата в МВР.

В края на януари правителството вече отпусна допълнително 5 милиона лева, които Петканов поиска за изпълнение на актуализираната програма за борба с организираната престъпност. Тогава той обясни, че средствата са необходими за купуване на робот за откриване на взривове, а също и за монтиране на видеокамери по ГКПП, които да заснемат контрабандисти и наркотрафиканти. Със същите тези камери няма проблем да се следи за терористи и трафиканти на оръжие и взривни вещества.

От пресцентъра на МВР обявиха, че не могат да съобщят дали средствата са усвоени вече и закупена ли е необходимата техника.

Финансовият министър Милен Велчев подчерта, че от централния бюджет не могат да се отделят средства в момента. Това евентуално може да се случи, ако има преизпълнение, което ще е ясно след втората половина на годината.

Съветът по сигурност поиска вчера от министрите на отбраната и на вътрешните работи Николай Свинаров и Георги Петканов до една седмица да подготвят проект за правителствено решение за мерките за сигурност срещу евентуални терористични заплахи.

Министър Петканов каза, че ще бъде направено предложение за допълнителното осигуряване на полицаи, пожарникари и техника за засилване на охраната на важни обекти в страната.

Споделяне

Още от България