Милион души по света поискаха Русия да пусне арестуваните от "Грийнпийс"

Акцията за пускане на екоактивистите в Берлин

Над милион души от цял свят поискаха Русия да освободи арестуваните преди две седмици активисти на екоорганизацията "Грийнпийс", които се опитаха да се качат на петролна платформа на "Газпром" в Арктика като част от протестна акция.

 

Подкрепата е изразена през сайта на "Грийнпийс", съобщи в неделя прессекретарят на организацията Бьорн Йетка.

 

Ден по-рано в 47 държави се проведоха демонстрации в подкрепа на задържаните 30 души, които са обвинени в пиратство и са заплашени от до 15 години затвор.

 

Няколко хиляди души се включиха в акциите за подкрепа на екактивистите, провели се в Австралия, Нова Зеландия, Индия, Китай, Япония, Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Полша, Финландия, Колумбия, САЩ и др. Дори в Русия имаше митинги в подкрепа на задържаните на 19 септември, сред които има и руснаци.

 

В протеста пред посолството на Русия във Великобритания се включиха актьорът Джъд Лоу и музикантите Деймън Олбън от бритпоп групата "Блър" и Пол Симънън от пънк бандата "Клаш".

 

Трийсетина души се събраха край парка "Горки" в центъра на Москва, крежък протест имаше и в Мурманск, където са задържаните чужди представители на "Грийнпийс". Съдът в северния руски град ги остави в ареста за два месеца и им повдигна обвинения в пиратство.

 

"Грийнпийс" определи арестуването на кораба ѝ "Арктик сънрайз" и на всички 30 души на борда на плавателния съд като най-тежкото нападение срещу нея от 1985 г. Тогава един човек загина, когато френските тайни служби взривиха в Нова Зеландия кораба на природозащитната организация "Рейнбоу уориър", използван за протести срещу френски ядрени опити.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят