Шефът на "Грийнпийс" е изненадан от силовата реакция на руските власти

Въпреки богатия си опит с рисковани протестни прояви директорът на "Грийнпийс" призна, че е "крайно изненадан" от силовата реакцията на руснаците в Арктика при акция, след която активисти на екоорганизацията са заплашени да прекарат години в затвора, предаде Франс прес.

"Останахме крайно изненадани", заяви по телефона за АФП изпълнителният директор на "Грийнпийс" Куми Найду от централата на организацията в Амстердам.

"Миналата година осъществихме същата операция на същата петролна платформа и те не направиха нищо", подчерта Найду, който участвал в акцията. Тогава службата за сигурност на "Газпром" настоя бреговата охрана да ни задържи, но тя отказа, припомни той.

Тридесетте души на борда на задържания в Мурманск кораб "Арктик сънрайз", 26 от които не са руснаци, са вече трета седмица в ареста. Те са обвинени в "пиратство в организирана група", за което може да получат присъди от 15 години затвор - изключително силова реакция на ненасилствена демонстрация. Онзи ден Русия заплаши с нови обвинения срещу задържаните.

Трябва да призная, че никога досега не са ни обвинявали в пиратство и никога не сме допускали, че това може да стане, заяви Найду, бивш борец срещу апартейда в Южна Африка.

"Грийнпийс" определи сегашните обвинения като "най-голямата заплаха срещу мирна акция от времето на "Рейнбоу уориър"" - кораба, потопен през 1985 г. в новозеландското пристанище Окланд от френските тайни служби, тъй като водеше кампания срещу френските ядрени опити в Полинезия. Капитанът на този кораб - американецът Питър Уилкокс - командваше и "Арктик сънрайз" и е сред задържаните в Мурманск.

През седмицата Найду предложи себе си като гарант пред руските власти за освобождаването на екоактивистите под гаранция. Той предложи също Русия да го съди лично за миналогодишната акция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?