Минчо Спасов готов да ореже опозицията от комисията "ДАНС"

Минчо Спасов готов да ореже опозицията от комисията "ДАНС"

Коалиционните партньори НДСВ и БСП отново се разминаха за това как да се осъществява парламентарния контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). По повод критиките в евродоклада за липса на такъв контрол председателят на ПГ на Коалиция за България заяви пред репортери в четвъртък, че вече са внесени предложения за промяна на решението за създадената миналата година комисия, която обаче е неработеща, тъй като опозицията я бойкотира.

По думите на Ангел Найденов поправките са свързани основно с вземането на решения по оперативните дела, по които депутатите могат да работят, като се предвижда решението за тях да става с мнозинство, а не с консенсус.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) обаче малко по-късно заяви пред Mediapool, че готви свои поправки, които предвиждат да отпадне изискването представители на опозицията за участват в постоянната комисия за ДАНС. Според Спасов все още нямало "никакви внесени предложения" и той не "можел да знае какви изказвания прави Найденов".

"Опозицията е добре дошла в комисията, но не можем заради нейния отказ да рискуваме друг негативен доклад на ЕК", каза още Спасов.

Запитан дали с предлаганите промени няма да се окаже, че в комисията ще участват само представители на мнозинството и евентуално независими депутати, шефът на вътрешната комисия отговори, че "ако трябва, и това ще се случи".

Само преди ден говорителят на НДСВ Станимир Илчев обяви, че са готови да предложат на БСП и ДПС да се ревизира решението за комисията "ДАНС" и председателското място да бъде дадено на опозицията.

Готови сме още утре (в четвъртък -бел.ред.) да предложим промяна на решението, така че избраната преди три месеца постоянна комисия за ДАНС да започне реална работа, каза Илчев на пресконференция в сряда. Той допълни, че съставът на комисията трябвало да "отразява реалната конфигурация в сегашния парламент", в който се нароиха вече 9 парламентарни групи и над 20 независими народни представители.

Миналата есен, след множество процедурни хватки и пазарлъци в управляващата коалиция, както и с опозицията, мнозинството одобри и регламента, и състава на постоянна комисия за ДАНС, която опозицията бойкотира. В комисията се оказаха само трима представители на управляващите, а другите три места, предвидени за опозицията, останаха незаети.

Депутати от НДСВ казаха, че думите на Минчо Спасов могат да се тълкуват по-просто – онази част от опозицията, която е съгласна с условията и правилата на спецкомисията, да участва в нея, онези, които не са съгласни – да не участват.

Според неофициални коментари сред социалистите, НДСВ искат да се изчисти въпросът с контрола над ДАНС, тъй като министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова била обещала пред ЕК, че такъв наистина ще има. БСП обаче не смятат, че трябва да се влиза в нови препирни и да се прави специален парламентарен орган за ДАНС, след като тая работа може да върши и вътрешната комисия.

Ще се декларира "политическа и икономическа зависимост"

БСП, които заедно с ДПС станаха причина да се блокира закона за конфликт на интереси, което предизвика критики от Брюксел, обещават в най-скоро време корекциите в нормативния акт да са факт.

На заседанието си в четвъртък водената от Татяна Дончева работна група е "изчистила" един от най-спорните въпроси около свързаните публични лица. Занапред те ще трябва да декларират "политическа и икономическа зависимост", докато в сегашния текст се говори за "икономически и политически отношения".

Промяна ще има и по отношение на чиновниците. Ще бъдат задължени да декларират конфликт на интереси само тези, които се занимават с разпореждане, регулиране и контрол, обясни депутат.

Засега остава задължението публично лице да не може 1 година след напускането на поста си да работи или да има бизнес, свързан с заеманата преди това длъжност.

Относно участието в неправителствени организации, което беше една от изтъкваните причини за ревизия на закона, работната група е решила органът, който го прилага, за прецени дали това участие е в личен или обществен интерес и дали се получава конфликтна ситуация.

Работната група, в която НДСВ отказа да участва, ще внесе изготвените текстове в комисиите идната сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България