Минчо Спасов: Проблеми имат най-ниската категория полицаи, "чантаджиите" са добре

Минчо Спасов: Проблеми имат най-ниската категория полицаи, "чантаджиите" са добре

Проблемите, заради които служителите на МВР излязоха в сряда на пореден протест за по-високи заплати, се свързани с най-ниската категория полицаи, които работят "на терен". Останалите, разположени нагоре в йерархията, както и т.нар. "чантаджии" нямат причини да протестират.

Това стана ясно от думите на бившия председател на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов в сряда пред БНР.

"Системни са проблемите в МВР за съжаление. Проблемът има две страни и две гледни точки. От вътрешната страна, от която гледат протестиращите служители на МВР, стои липсата на финансиране, особено за по-ниските етажи на структурата – полицаите, които са с униформите на улицата. Както виждате, 4-5 хиляди празни щатни бройки са именно в тази категория, аз я наричам В категория на полицаите, докато А категория, това са полицаите, които са т.нар. "галеници на властта". Те стават депутати, те са близки до управляващата партия. Втората категория са роднините на А категория, те са на постове в министерството, които аз наричам "чантаджии". Щатовете там пращят, там няма вакантни бройки. Всичко това, разбира се, е резултат на неправилното разпределение на финансовите средства", заяви бившият депутат от НДСВ.

Попитан дали споделя твърденията, че бюджетът на МВР служи за запълване на "дупката" в НОИ, той обясни, че в България Законът за държавния бюджет, на практика, не се изпълнява, а разпределението на средствата зависи от личното благоволение на премиера Бойко Борисов.

"Това е законово положение, че всички държавни служители се осигуряват от държавата, така че аз не виждам проблема точно в този аспект. Проблемът касае всички останали сектори на българското управление, защото в България практически не съществува Закон за държавния бюджет, не работят Държавната финансова инспекция и Сметната палата, които да следят дали този, формално приеман, закон се спазва. Защото, както виждаме и от последните събития покрай МВР, всичко се решава от министър-председателя. Т.е. всякаква роля на бюджетно прогнозиране от Народното събрание се оказва напълно излишна. Истинското място, където трябва да протестират полицаите, е в Банкя, защото там стои човекът, който дава парите", заяви Минчо Спасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България