Над 2000 служители на МВР поискаха по-високи заплати още тази година

Ултиматумът – или 15-20% увеличение, или протести, остава в сила

Над 2000 служители на МВР участваха в националния протест за увеличение на заплатите в министерството с 15-20% още през тази година пред парламента в сряда. Той премина мирно и без никакво напрежение, като организаторите се заканиха недоволството на колегите им да продължи да расте.

Проявата беше организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), но в нея участваха и останалите шест профсъюза в силовото ведомство, както и представители на КНСБ, КТ "Подкрепа", синдиката на служителите в затворите и съсловните полицейски организации в Сърбия и Румъния.

Част от протестиращите бяха забавени, а някои изобщо не успяха да присъстват, заради верижната катастрофа на магистрала "Тракия" край Ихтиман по-рано сутринта. Затова и началото на протеста бе отложено с около час.

Митингът умишлено бе насрочен за 5 юли, когато МВР чества 138-годишнината от създаването си. Успоредно с проявата пред парламента, ръководството на министерството участваше в церемония по отбелязването на празника пред Паметника на Незнайния воин. Вътрешният министър Валентин Радев за пореден път даде да се разбере, че подчинените му няма да получат по-високи заплати до края на годината, а евентуално това може да се случи през 2018 г.

"Не съм оптимист за тази година, както те настояват. Трябва да сравним заплатите на полицаите – тези, които са на терен, на пожарната. След като знам какви са процедурите и технологията за изграждане на бюджета, си мисля, че това може да стане догодина. Не знам защо те държат това да стане сега и незабавно", коментира той пред медиите, докато в този момент пред парламента протестиращите освиркваха управляващите.

Следващия път синдикатите ще изкарат "15 000 аргументи"

"Министърът каза, че иска аргументи. Тук, на площада, са се събрали хиляди аргументи и всеки един от тях има име и длъжност в МВР. Дали това ще е достатъчно за г-н Радев или следващия път ще трябва да изкараме още 15 000 аргумента. Стига вече! Време е да спрем да плащаме за това, че работим. Време е МВР, като работодател, да започне да изпълнява ангажиментите си, защото следващия път ще изкараме компютрите и бюрата, които ние, за разлика от МВР, сме осигурили, за да можем да работим. Време е всички политици да разберат, че заплатата от 660 лева е подигравка", прозвуча по уредбата в началото на протеста.

Гордостта и страданието на оплютия "ушев"

По време на протеста от трибуната бе прочетено и личното мнение на неназован полицай, защото "думите на хората, работещи в системата, казват винаги повече и го изкрещяват по-силно". Mediapool го публикува без редакторска намеса:

"Знаеш ли, ние българите сме един тъжен народ. Подиграваме се на полицаите, пеем песни за "ушев", плюем го и осмиваме системата, а когато сме в беда, именно "ушев" е единственият, който може да помогне и от "разпни го" започват да скандират отново "осана". А той, оплютият, само иска да е полезен на хората и да им помага. Най-тъжното е, че се чувствам горд с професията си единствено и само, когато има страдание. Гордост и страдание в нашия случай са синоними. Хората се сещат, че си професионалист, че си призван да служиш, че си от добрите и, че помагаш, само когато има жертви и, когато ги е страх.

Много ми се иска хората да ми дават поводи за гордост и в дните, в които са добре и се чувстват спокойни, защото това са дните, за които аз работя. Искам да се гордея с професията си в тези дни, а случаите, в които има страдание и болка, да са по-скоро изключение, отколкото правило. Знаеш ли, преди време беше цинично, но сега е тъжно и безнадеждно. Тъжно е, че хората разпознават в мен полицая в истинския смисъл на думата само, когато страдат. И е тъжно, и е самотно..."

Участващите в него носеха големи лепенки с надпис "Аргумент" в отговор на искането на Радев ведомствените синдикати да му дадат адекватни аргументи, с които да издейства от финансовия си колега Владислав Горанов и от премиера Бойко Борисов увеличение на бюджета на МВР.

Група пожарникари бяха дошли със защитно облекло, закупено "втора ръка" от пожарната в Торонто. Те държаха лозунги, от които ставаше ясно, че от години купуват облеклата си с лични средства и в момента повечето от тях работят с каски от 1990 г. и със защитни костюми, които са бракувани в Канада още през 2002 г. По думите им българските огнеборци от години сами намират работното си облекло от свои колеги в Швеция, Дания, Холандия и др.

Европейският полицейски съюз настоява кабинетът да изпълни исканията

По време на протеста от трибуната бе прочетено и писмо от Европейския полицейски съюз, в което се посочваше, че "абсолютно неприемливо е началната основна заплата на полицай/пожарникар в България да е около 330 евро – заплащането е фундаментално условие при изпълняване на длъжността полицай/пожарникар".

"Европейският полицейски съюз категорично настоява българското правителство да предприеме спешни мерки за увеличаване на заплатите на служителите в МВР; да предприеме спешни законодателни промени в Закона за МВР, за да осигури униформено облекло и оборудване на служителите; да започне дебати за нов Закон за МВР, който да бъде съгласуван в партньорство със синдикатите; да изпълнява своите задължения в качеството си на работодател и да осигури грижи и лична защита на своите служители", допълваше в обръщението си президента на организацията Герит Ван де Камп.

Освен основното искане за незабавно увеличение на заплатите в МВР, синдикатите настояват правителството да им изплати обезщетения за годините, в които не са получавали летни униформи – задължение, разписано в Закона за МВР (ЗМВР). Искат и да участват активно в изработването на изцяло нов ведомствен закон, който да разреши трупаните с години социални проблеми в системата.

Засега обаче управляващите откликнаха само на искането за обезщетения за неполучените униформи, приемайки спешна поправка в ЗМВР, която даде възможност да бъдат отпуснати 30 млн. лева за потърпевшите служители.

Протест на всеки професионален празник в МВР

Председателят на СФСМВР Валентин Попов категорично обяви, че ултиматумът към третия кабинет "Борисов" остава в сила – или МВР започва ефективни преговори по всички искания, или масовите протести ще продължат. Като потенциални следващи дати за провеждането им, той посочи празника на гражданската защита на 18 юли, празника на полицията 8 ноември и празника на "Гранична полиция" 22 декември.

По повод предупреждението от министър Радев – синдикатите да не се "заиграват" политически, Попов заяви пред колегите си, че "единствената политика, която ни води, е за по-високи възнаграждения в системата на МВР". Пред медиите той добави, че синдикатите са изпратили молби за разговори с всички политически сили в парламента и това, че някои от тях не са откликнали, "не е наш проблем, а техен".

Преди ден вътрешният министър се обърна към подчинените си чрез медиите: "Опозицията е хубаво нещо, но не можете да ходите при опозицията да се съветвате и след това да заигравате, буквално, политически".

Министърът призова протестиращите да останат "в един отбор"

По време на церемонията пред Паметника на Незнайния воин Валентин Радев лаконично засегна синдикалните искания на служителите в МВР, но отново без да поеме никакъв конкретен ангажимент.

"Правителството на страната полага усилия за подобряване на материалната база и условията на работа. Получихме нови пожарни коли, нови полицейски автомобили, изгради се нова система за видеонаблюдение, в подкрепа на работата на гранична полиция. Работим за решаване на подобряване на натрупаните с години проблеми, като осигуряването на работното облекло и др. Не винаги вашият труд е видим за обществото, невидими остават напрежението, рискът, голямата отговорност, пренебрегването на личния живот и семейството. Съзнавам, че не винаги получавате адекватната благодарност и признание от хората. Но мога категорично да ви уверя, че правителството разбираме проблемите, ценим вашия труд и продължаваме усилията и в бъдеще той да бъде достойно оценяван", заяви в словото си за празника на МВР Радев.

Министърът не пропусна да отбележи, че с подчинените си "трябва да бъдем един отбор в борбата с престъпността и новите заплахи за националната сигурност", добавяйки "настойчиво" "да търсим и предлагаме решения в диалог и сътрудничество без поддаване на политическо влияние".

Впоследствие и ръководството, и протестиращите поднесоха венци пред Паметника на служителите на МВР, загинали при изпълнение на дълга си до църквата "Св. Седмочисленици". Официалната част обаче беше приключила преди синдикатите да стигнат до мястото и двете страни в преговорите така и не се засякоха на професионалния си празник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?