Полицаите искат дефиниция на "пример за обществото", за да не бъдат "резил"

СФСМВР излезе с иронична позиция към критиците на протеста

Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която организира с подкрепата на останалите 6 ведомствени профсъюза масовия протест за увеличение на заплатите в министерството в сряда, излезе с иронична позиция по повод критиките към исканията на протестиращите.

В нея се обобщава, че повечето негативни коментари по темата показвали "сериозно непознаване (а дори и откровено непризнаване) на основните граждански права и свободи, залегнали в Конституцията на Република България".

Освен това протестиращите синдикалисти настояват за правна дефиниция на термина "пример за обществото", обяснявайки саркастично, че само така можели да препоръчат на членовете си към какво поведение да се придържат, за да не бъдат "резил" за обществото, а и исканията им да се приемат от хората като основателни.

"В тази връзка УС на СФСМВР заявява, че рисковете, които могат да породят законните протести на служителите в МВР са пренебрежимо малки в сравнение с риска за националната сигурност, до който би довел отказът да се увеличат техните основни възнаграждения", предупреждават от най-големия полицейски синдикат.

Недоволството им е насочено най-вече към декларацията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в която се посочваше, че натискът, упражняван от МВР синдикатите върху правителството, "граничи с рекет, а рекетът е наказуем".

Освен това едрият бизнес призова в сряда управляващите най-накрая да проведат непопулярна реформа – "рязко съкращаване на "чантаджийските" длъжности в МВР за сметка на също така рязко повишаване на заплатите на хората, които работят "на терен" – очи в очи с криминалната престъпност".

"Може да се окаже, че съкращенията трябва да достигнат до неподозиран мащаб, като например, че 40 на сто от щатните длъжности в МВР са неоправдаващи съществуването си, дублиращи се длъжности, длъжности с неясни функции, длъжности, които откровено нямат функции. Това е огромен резерв за повишаване на броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност", смятат още членовете на АИКБ.

От СФСМВР обаче не коментират по никакъв начин този призив на бизнеса, а се спират на саркастичното предложение в позицията на асоциацията: "Ако е необходимо – закрийте МВР и учредете ново министерство, което да отговаря за вътрешната сигурност в страната".

"На фона на законните протести на служителите в МВР бяха отправени призиви за закриване на МВР, които са също толкова релевантни и адекватни, колкото биха били призиви от страна на протестиращите за национализиране на едрия капитал в страна с развита пазарна икономика", заявяват от синдикалната федерация.

За пореден път оттам не предлагат никакви конкретни реформи в министерството, а просто настояват за актуализация на бюджета му още тази година, която да позволи заплатите в системата да бъдат повишени с 15-20%.

"УС на СФСМВР, освен увеличение на възнагражденията на служителите, очаква и още нещо – легална дефиниция на термина "пример за обществото". Тази дефиниция е изключително важна и необходима, за да може от Федерацията да препоръчат на своите членове да се придържат към съответната нормативна рамка и то не само за да не бъдат служителите в МВР "резил" за обществото, но и за да може (съгласно известни публични заявки) исканията за увеличение на възнагражденията да бъдат счетени за основателни", продължава позицията.

Авторите ѝ отново отричат действията на протестиращите в МВР да имат някакъв политически отенък, напомняйки, че е възможно всяка от парламентарните сили в момента да е подкрепяла някой от протестите за по-високи заплати в системата през последните години.

"Не можем да пропуснем и дежурните басни за нечия партийна намеса в протестите на служителите в МВР. Горещо препоръчваме на баснописците да направят справка дали през последните десетина години подобни протести с идентични искания не са били горещо подкрепяни и от тяхната партия – която и да е тя. Готови сме да им помогнем с информация, включваща видеозаписи на изявления на партийни лидери от целия политически спектър", допълват от СФСМВР.

Позицията завършва със заключението, че след като исканията на служителите в МВР станали публични, "се оказа, че те са подкрепени от гражданите". На какво се базира това твърдение обаче, от ведомствения синдикат не уточняват. Допълват единствено, че "това, което трябва да направи политическото ръководство на МВР, е да спази закона и да изпълни задълженията си", като преговаря с подчинените си за увеличение на заплатите им.

Освен по-високи възнаграждения, седемте синдиката във вътрешното министерство настояват за изцяло нов Закон за МВР, който да бъде изработен в тясно сътрудничество с тях. Другото искане – за изплащане на обезщетения за неполучени през последните 4-5 години летни униформи, бе придвижено от ГЕРБ и "Обединени патриоти" с приемането на спешни законови промени, позволяващи изплащането на общо 30 млн. лева на ощетените служители на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България