Борисов излезе с тройно по-висока "оферта" за униформи на полицаите

Премиерът задели 30 млн. ден преди преговорите със синдикатите в МВР

Снимка: БГНЕС

Правителството е успяло да задели почти тройно повече допълнителни средства, които да бъдат отпуснати на МВР за униформи, отколкото споменатите в понеделник от премиера Бойко Борисов 10 млн. лв.

Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда, на което министър-председателят уведомява кабинета си, че "близо 30 милиона отиват и за облекло на полицаите, защото през годините така се е получило, че летни униформи не са им раздавани".

Значително завишената "оферта" към полицаите става известна само ден преди насрочените за четвъртък преговори между ръководството на МВР и ведомствените синдикати, планиращи масов протест за заплати на професионалния си празник 5 юли. Както е известно, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) настоява за увеличение на всички заплати в министерството с между 15 и 20% от 1 юли. Искането бе подкрепено и от синдиката на пожарникарите "Огнеборец". Тъй като управляващите дадоха да се разбере, че такова повишение на възнагражденията в системата няма да има, униформените решиха да излязат на протест след седмица.

Междувременно премиерът Борисов се появи на Националното съвещание на МВР в понеделник, за да опита да успокои протестните нагласи на бившите му подчинени, обещавайки допълнителни 10 млн. лв. за униформи и 5 млн. лв. за гориво на патрулните автомобили, така че вече да няма дневен лимит. От думите му стана ясно още, че сега няма пари за по-високи заплати заради плащанията за оборудването на АЕЦ "Белене", покрай срива на КТБ, както и заради задаващата се сделка за шведските изтребители "Грипен". Той все пак допусна, че може да има увеличение на доходите в МВР, когато ведомството се справело с контрабандата, особено тази на горивата. В отговор от СФСМВР препотвърдиха на следващия ден намерението си да излязат на протест. В подкрепа на исканията на полицаите се обявиха президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От обясненията на Борисов по време на заседанието на МС в сряда не става ясно защо парите, предвидени за униформи са скочили тройно за два дни. Може обаче да се предполага, че причината е в дължимите от МВР обезщетения на служителите, които през последните 4-5 години не са получили нито веднъж лятно облекло.

"Тези, които са цивилни, са си получавали парите за дрехи, за да си купуват цивилни дрехи, униформените не са получили униформи. Само че в закона пише, че униформата се предоставя от държавата", обяснява премиерът на министрите.

По думите му парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече са внесли предложение за промяна в Закона за МВР, която да ускори плащанията. Очаква се управляващото мнозинство в парламента да я приеме на първо и второ четене още в петък, като очевидно целта е да бъде укротен в аванс протестният ентусиазъм на полицаите.

"И в момента, в който законът позволи, съответно близо 30 милиона ще дадем на МВР, за да им се изплатят за стария период парите за лятно облекло, защото зимното е готово, но то ще е нужно наесен. Така че, на практика 30 плюс 12 (допълнителните средства за европредседателството, разделени между МВР, ДАНС и СО – бел.ред.) – 42 милиона реално отиват за МВР. Защото напоследък много е модерно политиците да се изказват как подкрепят всичко. Но ако ние, които са ни избрали да управляваме, включително и публичните финанси, отговорим на всички, които подкрепят всичко... Вече парите за отбрана минаха 3 милиарда и 600 милиона, без поддръжката и без въоръжението към тях, само проектите, смятайте", казва още Борисов, визирайки изказванията на държавния глава и лидера на БСП.

По-нататък той припомня, че вече има решение за увеличение на заплатите на учителите, както и на пенсиите от 1 юли, което беше условие на "патриотите" за съставяне на кабинет с ГЕРБ.

"И МВР искат повишение на заплатите, и отбраната иска повишение на заплатите, и лекарите искат, на учителите го правим. А не говорим, че Нанков (министър на регионалното развитие и благоустройството – бел.ред.) казва, че със 100 милиона не може да ремонтира 50 хиляди км пътища годишно, защото само 50 или 60 ще отидат за мостовете на "Хемус" и за тунелите, а хората всяка сутрин снимат дупки и питат кога ще оправим пътищата. От винетки се събират 300 милиона, а близо милиард са нужни за поддръжка на толкова км пътища, непипани по 30-40 години. Защото "Хемус" откакто е направена, от тодорживково време, не е пипана. И мостовете – по един метър дупки зеят и отклонихме ТИР-овете, защото при една, не дай си Боже, авария, ако се наредят повече ТИР-ове на моста, ще падне. Затова ги отклонихме. В такова състояние са. А колко правителства, Валери (Симеонов), са минали преди нас? Всеки да е направил по един мост през тези десетилетия назад, не сега всичко да дойде при нас", впуска се в традиционните си размисли Борисов в третия си премиерски мандат.

Очаквано, той не пропуска и темата за АЕЦ "Белене", прибавяйки към нея решението на кабинета "Орешарски" да увеличи полицейските заплати със задна дата през 2014 г. Впоследствие се оказа, че това е станало без наличие на финансова обосновка, което Борисов винаги споменава, когато стане въпрос за заплати в МВР.

"И въпреки всичко, като погледнете, ще видите колко много от всичките проблеми в момента се решават с всеобщите ни усилия и със стабилност. Аз съм убеден, че догодина ще е по-добро положението. То и сега е по-добро. И пак, някакси все едно забравиха, че декември платихме милиард и двеста милиона живи пари за "Белене", казват: "Той, Борисов ги обвързва". Е, нали са бюджетни пари! Ако не са дадени там, сега щяхме да разполагаме с още милиард и двеста по всичките теми, за които говоря, или милиард и триста. Дадохме за американските централи миналата година да изравним пак сметките, без да имаме никаква вина. Колко платихме? Три милиарда и повече за КТБ и на Националната здравноосигурителна каса – 100. И сега казват... Спомнете си, всъщност на полицаите заплатите последно се вдигаха от нас, от това правителство (всъщност предишното – бел.ред.). Защо? Защото (Цветлин) Йовчев и (Петър) Чобанов преди да си тръгнат, без финансова обосновка на предложението си, парламентът гласува повишение на заплатите. Без финансова обосновка, със задна дата!? И ние като дойдохме – с 200 милиона започнахме да изплащаме по-високи заплати. За 2009 г. така направиха с пенсиите. На последното заседание преди да си тръгнат взеха това решение и в първия ден правителството започна да изплаща тези пенсии. Те си го приписват, че те ги били вдигнали", възмущава се Борисов.

След което привършва монолога си с наблюдението, че нямало да навлиза в други подобни теми, защото в ГЕРБ "не си играем на доброто и на лошото ченге", както правели Корнелия Нинова и президентът Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?