Минималната работна заплата може да стане 270 лв.

Минималната работна заплата може да стане 270 лв.
Ако минималната работна заплата догодина се повиши от сегашните 240 лв. на 270 лв., това ще осигури допълнителни 20 млн. лв. в бюджета от осигурителни вноски, коментира в неделя социалният министър Тотю Младенов пред Дарик радио. Част от тях ще отидат и за здравеопазването, което в момента е една от най.закъсалите сфери в страната. В същото време обаче това ще коства вдигане на разходите на хазната с 25 млн. лв.  

Младенов каза, че ще внесе предложението за обсъждане следващата седмица в Съвета по икономическо развитие към Министерския съвет, за да се прецени ефектът от подобна мярка заедно с очаквания икономически ръст през 2011 г.

Министърът каза още, че от другата седмица започват преговорите за минималните осигурителни прагове между синдикатите и работодателите в Министерството на труда и социалната политика.

"Аз мисля, че трябва да се гледа компромисно на нещата с минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове. Длъжен да дам това предложение за увеличаване на минималната заплата, а какво ще бъде вече решението, зависи от Съвета по икономическо развитие към Министерски съвет и в Националния съвет за тристранно сътрудничество", добави социалният министър.

Той допълни още, че въпросът е обсъждан с финансовия министър, като са били предложени два варианта, но от ведомството са оставили въпроса отворен.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?