Минималната заплата няма да бъде намалявана, увери Горанов

Ако се налага, кабинетът ще я препотвърди с ново постановление

Минималната заплата няма да бъде намалявана, увери Горанов

Размерът на минималната работна заплата няма да бъде намаляван, въпреки че Върховният административен съд отмени преди ден постановлението на Министерския съвет (МС), с което през януари тя бе увеличена на 460 лева.

Това увери финансовият министър Владислав Горанов в четвъртък пред Нова телевизия, уточнявайки, че „минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”.

По думите му до отмяната на постановлението на предишния кабинет на Бойко Борисов се е стигнало заради формален пропуск – то не е било съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност ”, обясни Горанов.

Той добави, че сегашното правителство ще се опита да убеди съда, че този размер на минималната заплата трябва да остане, но ако се наложи, „ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”. 

„Още в дебатите с колегите от Обединените патриоти, имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност можем да заявим, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността и всичко спестено от това ще остане отново в социалната система”, каза Горанов по повод предизборния ангажимент на „патриотите“ за увеличение на пенсиите.

„Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят”, коментира още финансовият министър.

Споделяне

Още от Бизнес