Бюджет 2015 г. пое към парламента

Минималната заплата се вдига с по 20 лв. на два пъти догодина

Земеделският министър се обяви против увеличаване на осигурителния доход на фермерите

Минималната заплата се вдига с по 20 лв. на два пъти догодина

Ръст на минималната заплата на два пъти с по 20 лв. през следващата година. Това е единствената промяна, одобрена от правителството при приемането на бюджета за 2015 г. на извънредно заседание спрямо първоначално представения вариант. Одобрени бяха още бе з никаква промяна бюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване.

Кабинетът внася в парламента бюджет 2015 г. с дефицит до 3% от БВП, икономически растеж от 0.8% и  безработица от 11.7%. Няма промяна на социалните и здравните вноски спрямо тази година. Плоският данък остава, но се въвеждат преференции за деца. Вдига се и данъкът върху лихвите по депозитите с 2 пункта до 10 на сто. Необлагаемият минимум се премахва. Минималните осигурителни прагове по професии ще бъдат увеличени средно с 4 на сто, осигуровките за земеделските производители се вдигат от 240 на 420 лв.

С изключение на здравния министър Петър Москов, който е големият печеливш от разпределението на парите, всички останали министри са недоволни от спуснатите тавани и в парламента ще се борят за допълнителни средства за секторите си.

Финансовият министър Владислав Горанов също намекна, че ще има промени по отношение на възрастта за пенсиониране между двете четения на законопроекта, след като социалният министър Ивайло Калфин предложи вместо с предвидените четири месеца тя да насарства с два..

Горанов не се съгласи с критиките, че бюджет 2015 г. е консервативен и не се предвиждат реформи, както твърдят икономисти. Според него такива има в здравеопазването и администрацията, където е заложено свиване на разходите с 10%.

На практика реформата в здравеопазването реално ще започне от 2016 г., а за догодина отрасълът получава рекордните над 3.1 млрд. лв., като влиза в новата година начисто без задължения. Допълнително се вдигат заплатите на лекарите от спешната помощ с 20%, което беше повод за радост за министър Москов.

В същото време министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че ще прави съкращения заради орязания със 77 млн. лв. бюджет за отбрана. Всеки един министър има пълното право да реши за сметка на какво да съкрати административните си разходи, отговори му финансовият министър Горанов.

В бюджет 2015 г. не се предвижда армията държавни чиновници да поеме осигуровките си за своя сметка и те ще продължат да се плащат от бюджета.  

Ръст на минималната заплата

От 1 януари ще бъде увеличена минималната работна заплата от 340 на 360 лева, а от 1 юли  е планиран нов ръст – от 360 на 380 лева, съобщи след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. От 1 януари 2016 година минималната заплата ще нарасне от 380 до 420 лева, а от 1 януари 2017 – с още 40 лв. до 460 лева.

С вдигането на минималната заплата ще се вдигнат доходите на най-ниските длъжности и ще се отговори на очакванията за постепенно приближаване на минималната към средната заплата, отбеляза Горанов. Той призна, че в момента съотношението между минимална и средна заплата у нас е около 41%, което е една от най-големите разлики в Европа.  

Финансовият министър обясни, че работодателите са го убедили да повиши минималната работна заплата заради консервативната му прогноза за ръста на безработицата от 11.7% през следващата година.  Работодателите не очакват нарастване на безработните, които през октомври са 10.7%.

В същото време обаче бизнесът настояваше за замразяване на минималната заплата. Първоначално Горанов беше удовлетворил искането им, но след натиска на синдикатите и левият социален министър Ивайло Калфин, които настояваха за увеличаване, очевидно е променил позицията си.

"Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова телевизия.

"Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1.5%. Догодина се очаква около 0.8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1.6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата за следващата и 25% за две години при 2% за средната", коментира Велев.

"За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида. Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката", опонира му лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според синдикатите увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите си мислят. "Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика", заяви още Тренчев.

Допълнителни 12.8 млн. лв. от земеделци

Земеделското министерство е против вдигането на осигурителния праг за фермерите от 240 лв. на 420 лв., заяви министърът на земеделието Десислава Танева. По думите ѝ приходите от това за бюджета ще са незначителните 12.8 млн. лв.

Според земеделския министър в бюджета ще влязат допълнително пари от фермерите и без да се вдига осигурителния доход. Причина е, че от 2015 г. влиза в сила кампанията за подпомагане само на "активните фермери". Това означава, че около 40 хил. дребни земеделци, които сега не са регистрирани, трябва да започнат да се осигуряват, ако искат да получават субсидия, сочат разчетите на земеделското министерство, посочи Танева.

Предпоследно: Възрастта за пенсии ще расте с по 4 месеца догодина

Възрастта за пенсиониране ще расте с 4 месеца през 2015 г. Този вариант е одобрил правителството, а не с два месеца, както настояваше социалният министър Ивайло Калфин.

Финансовият министър Владислав Горанов призна обаче, че очаква промени по отношение на пенсионирането между двете четения в парламента. Освен по отношение на възрастта на пенсиониране, се очакват такива и свързани с придобиването на стаж за пенсия на работещите от първа и втора категория труд, посочи Горанов.

Ако в парламента бъде одобрена стъпката от 2 месеца за ръст на стажа на пенсиониране, това означава около 6500 повече нови пенсионери през 2015 г., което ще струва на бюджета 18 млн. лв. повече разходи за пенсии, сочат сметките на НОИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес