Министър Кунева доволна, че ще проверяват колегата й Церовски

Правилен акт, който ще "удари камбаната" - така министърът по европейските въпроси Меглена Кунева определи създаването на парламентарна комисия, която ще провери дейността на регионалното министерство по усвояване на евросредствата по програмите ФАР и ИСПА.

Вече всеки министър, който се занимава с европейски фондове, трябва да има предвид, че хората се интересуват как се усвояват средствата, посочи Кунева. По думите ѝ, проверката ще дисциплинира не само администрацията, но и министрите.

Непосредствено след създаването на комисията, колегата ѝ Валентин Церовски съзря политически подтекст в решението на парламента да провери дейността на подопечното му ведомство. Публично той предупреди, че тази проверка може да създаде трудности в затварянето на преговорната глава "Регионална политика", по която МРРБ е водещо ведомство.

Днес обаче Кунева заяви, че страните членки на ЕС са одобрили българската позиция по тази глава без забележки и формалното ѝ затваряне ще стане факт през юни.

Евроминистърът посочи, че само по глава "Регионална политика" за първите три години България ще получи около 2.3 млрд.евро за социално-икономическото сближаване на страната с европейските стандарти. Средствата са разпределени като 2.4% от БВП на България през първата година, 3.2 % - през втората и 4 % през третата.

"Естествено, че Брюксел ще следи много внимателно как се изразходват тези пари. Мисля, че няма нужда да се обяснява подробно защо е толкова важно всякакви корупционни практики в България да изчезнат. Защото това действително са сериозни суми, с които ако България не разполага прозрачно, при пълно спазване на финансовата дисциплина, просто ще бъдат спрени", заяви тя.

Освен "регионална политика", през юни България ще затвори и преговорната глава "Бюджетни и финансови въпроси", българската позиция по която също е одобрена без забележки.

Продължават преговорите по останалите две незатворени глави - "Земеделие" и "Конкуренция". Затварянето на глава "Конкуренция" е свързано с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, минали на първо четене през парламента, които напълно ще хармонизират законодателството ни с ЕС, обясни Меглена Кунева. Засега оценката на Европейската комисия е, че няма достатъчно прозрачност за начина, по който се предоставят държавни помощи чрез фискални схеми.

Във връзка с глава "Земеделие" министърът и главен преговарящ очаква от правителството да приеме проектозакона за ветеринарното дело, за да влезе в парламента.

Преди десетина дни вицепремиерът Пламен Панайотов обяви, че България е готова да затвори и четирите оставащи преговорни глави в рамките на ирландското председателство на ЕС, което свършва на 30 юни.

В понеделник Меглена Кунева съобщи още, че през следващите два месеца у нас ще бъдат направени 27 проверки по всички преговорни глави от страна на Европейската комисия. 13 от тях ще бъдат по глава "Земеделие", три - по "Транспортна политика", една - по "Околна среда", а на 5 и 6 юни ще има проверка по "Правосъдие и вътрешен ред".

Кунева каза още, че има уверения, че редовният доклад на Европейската комисия за България през октомври т.г. ще бъде финален, ще обхваща периода от началото на преговорите досега и ще показва, че България може да приключи преговорите.

Министърът по европейските въпроси съобщи, че още отсега се създава група с представителите на всички министерства, която ще работи по проекта за договор с ЕС. Амбицията на правителството е договорът да бъде подписан най-късно в началото на 2005 година, за да е сигурно, че до края на 2006-та ще бъде парафиран от парламентите на всички 25 страни членки на ЕС и от 1 януари 2007 г. България ще влезе в съюза.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: