Министър Найденов: Няма опасност да загубим европомощите за рибарския сектор

Министерството на земеделието не смята, че има опасност да бъдат замразени 106 млн. евро помощи по Оперативна програма "Рибарство", въпреки че тази програма е единствената, за която все още няма задължителна оценка за съответствие.

"Изпратили сме екшън план до Брюксел, според който до края на август оценката ще бъде изготвена" заявява във вторник земеделският министър Мирослав Найденов в съобщение до медиите. Според него такива оценки не са направили 11 държави от одобрени 17 програми в страни членки. Найденов има планирана среща следващата седмица с еврокомисаря по рибарство Мария Даманаки в Брюксел, на която ще се обсъди проблема.

Повод за опровержението е информация във в. "Сега" за предупредително писмо на Европейската комисия, според което може да бъдат замразени 106 млн. евро, колкото е цялата ОП "Рибарство", ако спешно не се изготви оценка за съответствие на програмата с европейските правила. Заканата е изказана от Стефанос Самарас, началник отдел в дирекция "Средиземно и Черно море" в ЕК пред постоянния ни представител в Брюксел Бойко Коцев. Посланикът ни от своя страна е предупредил за опасността от загубата на парите в писмо до земеделския министър Мирослав Найденов, министъра по еврофондовете Томислав Дончев и до финансовия министър Симеон Дянков.

Според Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), бенефициент на програмата по рибарство, забавената оценка е по вина на един единствен човек – Християн Даскалов, бившият вече директор на одитния орган на програмата за рибарство. Пред "Сега" Даскалов обяснил, че го ползват за изкупителна жертва. Той е освободен от земеделското министерство преди месец и сега е ръководител на Оперативна програма "Административен капацитет" във финансовото министерство.

ИАРА уточнява, че одитният орган на Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” административно се намира извън агенцията и не е на нейно подчинение.

Оперативна програма "Рибарство" е сред най-забатачените у нас. Три години след старта ѝ са усвоени само 0.28% от всичките 106 млн. евро. Към момента в агенцията има сключени договори за 3.5 млн. евро. Въпреки жалките резултати, в звеното за европроекти на рибната агенция работят 70 души. Слабата работа на ИАРА се дължи и на честата смяна на изпълнителните директори. От идването на ГЕРБ на власт досега са се сменили двама шефове.

След немалко проблеми и връщания за преразглеждане, през февруари т.г. успя да получи положителни оценки за съответствие от ЕК на останалите седем оперативни програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?