Министър призна за политически мотиви в делото срещу Ходорковски

Министър от руското правителство призна, че политически мотиви са изиграли значение за преследването срещу най-богатия човек в Русия - Михаил Ходорковски.

Петролният милиардер е обвинен в измами и неплащане на данъци. Процесът срещу него продължава на 12 юли.

Ходорковски подпомагаше финансово политически партии и групи, опозиционни на президента Владимир Путин.

Повдигнатите срещу него обвинения и масираните проверки от страна на следствието и прокуратурата срещу петролния гигант Юкос внесоха смут сред чуждите инвеститори, които видяха в това намеса на държавата в съдебните дела.

Сега руското правителство признава нещо, което отдавна се повтаря от критиците му.

Министърът на икономиката Герман Греф заяви пред Би Би Си, че в делото срещу Ходорковски "има известен политически елемент".

Той посочи, че компанията на Ходорковски Юкос е била въвлечена в политическа дейност.

Министърът каза, че разглежда това като нелоялност спрямо Путин и че по такъв начин Ходорковски сам се е превърнал в лесна мишена за обвиненията в опит за измами и неплащане на данъци.

Ходорковски, чието състояние се оценява на около 15 милиарда долара, натрупа богатството си през 1990-те години, като купи петролни резерви и други държавни активи след падането на комунизма в Русия.

Много чужди инвеститори следят внимателно процеса, притеснени, че това може да е началото на правителствена кампания за ренационализация на собствеността, част от която е в ръцете на чужди компании и за която се смята, че е придобита твърде евтино, отбелязва кореспондент на Би Би Си в Москва.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?