Министерствата на Етем и Петър Димитров в надпревара по непрозрачност

Министерствата на държавната политика при бедствия и аварии и на икономиката и енергетиката, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения,  Община Ямбол и Областната инспекция по труда – Шумен се състезават за антинаградите на Програмата Достъп  до информация, съобщиха от офиса ѝ в четвъртък .

За четвърта година програмата ще отличи на церемония, която ще се състои в петък, активните граждани, журналисти и неправителствени организации, упражнявали правото си на достъп да информация, както и ще порицае затворените институции, които не изпълняват задълженията за предоставяне на информация и грубо нарушават правата на гражданите.

Над 50 номинирани кандидати се състезават за положителната награда „Златен ключ” в различните категории, а за негативните се състезават петте администрации. Ще бъдат отличени и някои абсурдни и смешни решения на институции като: Генералния щаб на Българската армия, Правителствената информационна служба, Министерство на труда и социалните грижи, Комисията за защита на личните данни.

Международният ден на правото да знам се чества от 2002 година, когато в София бе учредена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Програма Достъп до Информация е основател и член на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?