Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции от КЗП

Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции от КЗП

Министерството на туризма се е отказало да изземва контролни функции по отношение на туристическите обекти, които в момента се упражняват от Комисията за защита на потребителите. Това става ясно от публикуваната стенограма на Министерския съвет.

Във вторник правителството одобри промени в Закона за туризма, които бяха свързани в три основни насоки – туристическите пакети, намаляване на административната тежест за бизнеса и категоризирането на местата за настаняване.

Промените в закона са били представени на заседанието на кабинета от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Ресорният министър Николина Ангелкова не е била на заседанието, защото по същото време е била на туристическото изложение в Лондон.

Промените, с които се е предлагало Министерството на туризма да поеме контрола върху туристическите обекти, са целели да бъде изпълнена "мярка 793 от Програмата на правителството за създаване на специализирано звено за контрол в Министерство на туризма или към министъра на туризма", обяснява Ирена Георгиева.

По думите ѝ тази мярка не е прецедент и съществува и в другите администрации. Предизвикала е обаче широка дискусия, защото се е предвиждало трансформиране на функциите на Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на икономиката- Когато туризмът като структура е бил част от Министерството на икономиката, е било естествено подобно съотношение на правомощията, казва Ирена Георгиева.

Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев основателно е имало спор по тази мярка. Той обяснява, че не всички инспектори на КЗП са профилирани в сферата туризма. "Няма как да се прехвърлят хора, които се занимават само с туризъм, което на ниво териториални звена означава оголване и фактическа невъзможност КЗП да си покрива функциите в някои области", казва Дончев.

Ирена Георгиева му отговаря, че тези промени са изтеглени от законопроекта.

Срещу тези промени публично се обяви и вицепремиерът по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов. По думите му по този начин в ръцете на министъра на туризма отивал и "хляба и ножа".

От стенограмата не става ясно дали са били изтеглени и поправките в законопроекта, за които алармираха от "За да остане природа в България". Те бяха свързани с даването за вечни времена на публична собственост като ски писти и съоръжения на концесионерите за ползване. От Министерството на туризма, категорично отхвърлиха информацията да е имало такива текстове в законопроекта и нарекоха твърдението "фалшива новина".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?