Министри и депутати от ГЕРБ се изсипаха предизборно в Габрово

Членове на правителството и депутати от ГЕРБ "атакуваха" обществеността и бизнеса в Габрово в навечерието на частичните избори за кмет на общината, които трябва да се проведат в края на тази седмица. Изборите бяха насрочени, след като предишният кмет Томислав Дончев стана министър по еврофондовете.

В понеделник в Габрово на среща с бизнеса бяха министрите на финансите и на образованието Симеон Дянков и Сергей Игнатов, придружени от съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, още депутати и областният председател на Габрово Мариан Костадинов.

Пред аудиторията министър Дянков обяви, че според последните данни на НСИ българската икономика вече излиза от кризата. През април износът на България се е увеличил с 36.7% спрямо износа през март, което той огласявал за първи път в Габрово, веднага след като получил данните.

С 12.1% е нараснал и износът за Европейския съюз, а за трети страни - с над 50%.

През първото тримесечие на 2010 година спрямо същия период през 2009 година, доходите на домакинствата са нараснали с 5.7 на сто на номинална основа, а като се приспадне годишната инфлация от 1.3%, ръстът им е с 4.4%. Според министъра ръстът на доходите не се дължи на заплати, а на други източници.

През май кредитният пазар в частта на ипотеките се е увеличил с над 8% спрямо април. Съживяването е първото след стагнация от близо 2.5 години, продължи с ободряващите данни Дянков.

Вицепремиерът посочи, че българските домакинства "трябва да бъдат успокоени и да им се вдъхне доверие, тъй като валутният борд е стабилен, стабилни са и финансовата, банковата и фискалната система". Министърът посъветва домакинствата да започнат да мислят за по-голямо потребление.

Министърът на образованието Сергей Дянков подчерта пред участниците в срещата, че Габрово и районът имат нужда от икономическо развитие, от създаване на по-добра среда за живеене, защото младите хора не се задържат тук, а отиват да работят другаде.

Във вторник в Габрово ще бъде строителният министър Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?