Министрите не свалиха таксата за лекар на 2.70 лв.

Правителството намали надценките на аптеки и дистрибутори с 2%

Министрите не свалиха таксата за лекар на 2.70 лв.

Правителството отхвърли предложението на здравния министър Десислава Атанасова потребителската такса за преглед при лекар да бъде намалена от 2.90 лева на 2.70 лева, колкото беше преди да се увеличи минималната работна заплата от 270 на 290 лева в началото на май.

Потребителската такса беше едно от плащанията, чийто размер трябваше да се отвърже от размера на минималната заплата, но необходимите промени бяха предприети твърде късно, което доведе до увеличението на таксата през май. Тогава здравният министър Десислава Атанасова обяви, че ще предложи връщането на по-ниския размер на таксата като идеята видимо срещаше одобрение в правителството. Тя успокояваше, че пациентите ще плащат новата по-висока такса само няколко месеца, докато се приемат нормативните промени.

Срещу свалянето на таксата логично се обявиха семейните лекари, които многократно настояваха таксата да не се намалява.

Дали точно това тяхно мнение е довело до изненадващия обрат в решението на кабинета, все още не е ясно, но тази точка от дневния ред въобще не е била коментирана, а направо е била отхвърлена с мотива, че това се прави по искане на лекарите.

Лекарите бяха против таксата да се намалява, тъй като и в момента голям брой пациенти от различни социални групи са освободени от нея и в пациентската листа на едно джипи   повече от 65% от прегледите на месец се извършват на освободени от такса пациенти.

Занапред обаче потребителската такса вече няма да се увеличава с ръста на минималната заплата, тъй като депутатите успяха в края на юли да променят Закона за здравното осигуряване, според които таксата за посещение при лекар, зъболекар и за болнично лечение ще се определя с постановление на Министерския съвет. Засега таксата за преглед ще е 2.90 лева, а таксата за ден болничен престой 5.80 лева.

Засега остава неясно по какви критерии в бъдеще таксата може да бъде коригирана.

На заседанието в сряда правителството обаче не се съобрази с недоволството на друга група - аптекари и дистрибутори на лекарства и намали надценките им с по 2% с промяна в наредба на здравното министерство. Предложението за намаляване на надценките предизвика недоволство и аптекари дори излязоха на протест пред министерството.

Според тях свалянето на надценките няма намалят цените на лекарствата за пациентите, но ще затрудни сериозно работата на някои аптеки, особено в по-малките населени места. Аргументът за това е, че надценките са единственото средство за издръжка на аптеките, които трябва да поддържат определен персонал и асортимент от лекарства. Дистрибуторите на лекарства също са против промените и е възможно да компенсират намалението на тяхната надценка като редуцират отстъпките, които правят на аптеките и това също да рефлектира върху крайната цена на лекарствата.

С промените в същата наредба се увеличава от 8 на 12 броят на основните държави, към които се реферират цените на лекарствените продукти, включвани в позитивния лекарствен списък. Новите страни, с които ще сравняваме цените си, са Италия, Финландия, Дания и Словения. Предвид стандарта на живот във Финландия и Дания обаче едва ли сравняването с техните цени ще доведе до намаляване на цени у нас.

Вече ще се изисква едно лекарство да се плаща от здравноосигурителните фондове в поне пет от  държавите, с които се реферираме, за да влезе в позитивния списък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?