Министрите сами да плащат обезщетенията на незаконно уволнените служители

БСП предложи в четвъртък министрите и председателите на агенции да участват в изплащането на обезщетения на незаконно уволнените от тях служители.

Депутатът Мая Манолова съобщи, че Коалиция за България внася подобни промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда.

"Целта е да не се товарят допълнително бюджетът и данъкоплатците с обезщетения за незаконни уволнения, обясни Манолова.

Първият скандал при планираната оптимизация на държавната администрация вече бе забъркан от социалната агенция на МО. Там шефката Мария Димчева връчи в края на април на 120 души предизвестия и заповеди за освобождаване преди да са влезли в сила новият устройствен правилник на ведомството и новите щатове, което трябва да стане на 25 май. Десетки служители на агенцията се подготвят да съдят агенцията и вече са заведени искови молби в районния и в административния съд в София.

Мая Манолов коментира, че ГЕРБ прави планираните съкращения основно по политически причини, без да отчита професионалните качества на служителите.

Затова според Манолова уволнените си търсят правата в съда, а по нейни изчисления цената на едно незаконно уволнение на държавен служител е минимум 5000 лева.

Идеята е със законовите промени ръководителите сами да плащат част от присъдените обезщетения и така те да бъдат мотивирани да се въздържат от политически чистки.

Споделяне

Още от България