Миниуспех или полупровал?

Миниуспех или полупровал?

Климатичната конференция в датската столица все пак приключи след 12 дневни преговори.. Но това, което първоначално приличаше на сделка, всъщност се превърна в кошмар. Слабите резултати от форума предизвикаха гневни реакции. Това се казва в неделния коментар на радио Дойче Веле за приключилата преди дни конференция за климатичните промени в Копенхаген.

"Най-накрая сключихме сделка, имаме истинско споразумение. Струваше си световните лидери да се съберат", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, който се яви пред пресата чак в събота по обед. Той се опита да представи постигнатото като успех, но всъщност това бяха останките от декларацията, договорена от 25-мата държавни и правителствени ръководители, преди да отпътуват. Става въпрос за политическа декларация, а не за обвързващ страните договор. Декларацията дори не споменава ангажимент до края на 2010 г. да бъде постигнат международен договор, фиксиращ ясни изисквания и задължения на държавите.

В ранните часове на събота стана ясно, че форумът в датската столица е изпаднал в криза, след като няколко развиващи се държави разгневени са отхвърлили текста.

Вълна от критики

При това в петъчната нощ в пленарната зала само трябваше да бъде подписано договореното от държавните глави-участници - става въпрос за документ, чийто текст бе съгласуван на заседание в нощта срещу петък, и определящ границата от два градуса или по-малко за затоплянето на земята, регламентиращ плащания от 10 млрд. долара годишно през следващите три години за развиващите се страни, дългосрочното финансиране след 2012-та и намерението през следващите шест до 12 месеца да се подпише обвързващо споразумение.

Вместо това се посипаха критики - и срещу процедурата, и срещу домакините от Дания. След продължилите с часове дискусии в пленарната зала на сутринта в събота всички делегати искаха само едно - да си отидат вкъщи.

Представителят на Малдивските острови предприе отчаяни опити за спасяването на документа. Президентът на островната държава Мохамед Нашед отправи следния апел: "И моля - молбата ми е най-сърдечна и е отправена най-вече към моите приятели от развиващите се страни: моля, приемете този документ и се съгласете с взетото решение."

Това е само началото

Прокарването на документа в крайна сметка се оказа възможно единствено благодарение на намесата на британския министър на околната среда Дейвид Милибанд. Той предложи един процедурен трик - държавите-участнички да приемат документа само формално "под внимание".

На финала генералният секретар Бан Ки-Мун не скри облекчението си, че все пак има някакво заключение. Това е началото, каза той. "Трябва да превърнем този документ в обвързващ договор. През следващите месеци ще работя с водещите политици по света в името на постигането на тази цел."

Споделяне

Още от Greenpool