Миньори и железничари излизат на протест за запазване на работата им

Протест на миньори, енергетици и железничари срещу намаляване обема на работа на въглищните електроцентрали ще се състои във вторник пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а след това шествието ще тръгне към сградата на икономическото министерство, съобщиха от КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Демонстрацията е провокирана от изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че единственият изход за намаляване цената на електроенергията е изключването на ТЕЦ-овете "Бобовдол" и "Брикел" и да бъде намален делът на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", обясняват синдикатите.

В понеделник обаче от ДКЕВР обясниха, че поевтиняването на тока от 5 март не включва преразпределяне на квотите за производство на електроцентралите и те ще продължат да работят в досегашния си режим и няма да се стигне до затваряне на мощности извън балансирането на потреблението.

Въпреки това изявлението профсъюзите на миньори, енергетици и железничари са притеснени от това, че може да се стигне до спиране на въглищни блокове, което ще се отрази и върху работата в мините и товарите, които жп превозвачите транспортират. Според двата профсъюза има опасност от освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта. Това е недопустимо посегателство на държавата върху основните трудови права на работещите в секторите, се посочва в съобщението.

За среща с протестиращите са поканени с писмо председателят на ДКЕВР в оставка Юлияна Иванова и министърът в оставка Делян Добрев, допълниха от КТ “Подкрепа“ и КНСБ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?