Мисия на Агенцията за ядрено регулиране у нас заради кандидат-членството на България

Мисията на Агенцията за ядрена енергия в АЕЦ "Козлодуй"

Мисия на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посети в сряда АЕЦ "Козлодуй" във връзка с искането на България да стане член на организацията. То бе направено през октомври 2019 г. и в отговор у нас са Нобухиро Мурояу заместник генерален директор по управление и планиране на агенцията и още трима нейни експерти.

Гостите са разгледали машинната и командната зала на V блок, хранилището за отработено гориво и пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов е изтъкнал пред делегацията важността на срещата и акцентирал значимата роля на международното сътрудничество за развитието на атомната енергетика. От своя страна Нобухиро Муроя отбелязал доброто ниво на експлоатация на ядрените мощности в българската централа и представил какви са стъпките за официалното влизане на България в организацията.

Проектите за развитие на ядрената централа са били представени от Светозар Василев, ръководител на управление "Безопасност" на оператора.

Делегацията получила подробни отговори на въпросите си за правилата за безопасност, аварийната готовност, сътрудничеството с български и чуждестранни организации и др.

Споделяне

Още от Бизнес