Мисията на Софиянски като посредник между СДС и НДСВ е изчерпана

Спадът в рейтинга на столичния кмет Стефан Софиянски се дължи на съдебния натиск срещу него, но излизането му по един достоен начин от тази ситуация би могло да му донесе и политически дивиденти, според директора на социологическа агенция "Сова - Харис" Васил Тончев. В предаването "Блиц" на радио Нова Европа Тончев изрази мнение, че върху Софиянски се оказва политически натиск чрез съдебната система.

"Според мен... противниците му и субектите, които стоят зад тези неща, не биха се поколебали да го унищожат политически, стига да намерят основа за това, тъй като естественият лидер в дясното пространство или. . . един от естествените лидери е той. А пък той е неудобен за доста хора, както виждаме", смята Тончев.

Според него основната политическа заслуга на Софиянски е излизането му от СДС и правилната му идея, че в дясното пространство трябва да има разнообразни субекти, които да се коалират следизборно.

Според политолога Огнян Минчев обаче влиянието на Стефан Софиянски отслабва и причините за това вече не са само съдебни, но и политически.

По думите му добрата политическа позиция на Софиянски след 2001 г. се дължеше на обстоятелството, че той се нагърби със специфичната функция на посредник между управляващата политическа сила НДСВ и враждебната спрямо Симеон Сакскобургготски и НДСВ опозиционна политическа сила вдясно СДС.

Тази ситуация обаче вече е променена, тъй като след разцеплението през февруари т.г. СДС е доста по-позитивно настроен към НДСВ като перспектива за сътрудничество, смята Огнян Минчев. От друга страна, продължи той, самият Симеон Сакскобургготски и НДСВ едва ли се нуждаят от посредничеството на Софиянски, тъй като те самите са в състояние да го демонстрират и да го защитават в преки взаимоотношения със СДС и с други дясноцентристки политически сили, които биха желали да си сътрудничат с НДСВ.

Единственият политически ресурс, който засега безусловно остава в ръцете на Стефан Софиянски, е че СДС много държи на запазването на коалицията в Столична голяма община, виждайки в нея "сертификат" за правилната си коалиционна политика след изострянето на вътрешните взаимоотношения и разцеплението на съюза в началото на тази година.

Според Отнян Минчев обаче не е сигурно какъв успех би донесъл на Софиянски този политически ресурс в едни национални избори.

На Софиянски проблемът му не е толкова спадането на рейтинга, колкото невъзможността в сегашната ситуация и в обозрима перспектива да повиши сериозно рейтинга си, смята политологът.

В отговор на въпрос кои политически фактори имат интерес кметът да затъне по-дълбоко в съдебните проблеми, той посочи принципния интерес на БСП да отстрани Софиянски, да проиграе за втори път изборите в София, да ги спечели и по този начин да си създаде една много добра инерция за националните избори догодина.

Интерес очевидно има и новоучредената партия ДСБ, която изгражда своята идентичност като пълна антитеза на политическото поведение и на политическото излъчване на Стефан Софиянски, продължи Огнян Минчев.

"Не съм сигурен, че няма интерес и в среди, свързани с НДСВ и с лидера на НДСВ, тъй като пак повтарям - Стефан Софиянски се заема с една роля на консенсуален политик вдясно - роля, която Симеон Сакскобургготски очевидно счита за принадлежаща по право и по достойнство на самия него, а не на неговия "асистент" Стефан Софиянски", каза политологът като уточни, че му трудно да спекулира по темата и не разполага с информация съдебните органи да са под прякото въздействие на подобни политически фактори в своите процедури.

За мен по-скоро е сигурно, че ако тази съдебна атака има политически контекст, той е свързан преди всичко с представянето на Софиянски като кмет на София, а не с представянето му като национален политически лидер, каза още Огнян Минчев.

Споделяне

Още от България