Митинги "за" и "против" Орбан в чест на националния празник на Унгария

Митинги "за" и "против" Орбан в чест на националния празник на Унгария

Стотици хиляди унгарци излязоха в четвъртък на политически демонстрации "за" и "против" премиера Виктор Орбан, използвайки националния празник на страната - годишнината от революцията срещу Хабсбургската монархия през 1848 година.


Симпатизантите на Орбан се оказаха повече от тези на опозицията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Митингът пред унгарския парламент в Будапеща, на който говори Орбан, събра 250 000 души, посочва в комюнике правителството. Според фотограф на АФП участниците били към 200 000.

Както и миналата година премиерът произнесе пламенна реч, заявявайки: "Ние не сме колония". Преди година той сравни Брюксел с Москва.

Унгарците няма да позволят чужденци да им диктуват каква да бъде тяхната конституция, унгарците няма да се откажат от своята независимост и свобода, заяви Орбан, отвръщайки по този начин на критиките на Европа към новия основен закон на Унгария и към някои политически решения на правителството.

На 15 март унгарците честват годишнината от революцията срещу Хабсбургската монархия, за граждански свободи и независимост. По този повод Орбан отбеляза че тази година исканията на унгарците са такива, каквито са били и тогава. Ние
сме политически и интелектуални наследници на хората от 1848 г., изтъкна той пред множеството, скандиращо името му.

Нашите революции винаги са движели света напред, каза премиерът и заяви, че унгарците са били оставени да се справят сами, със собствени сили, и в битката си срещу Хабсбургите през 1848 и по време на въстанието си срещу съветската власт през 1956 г., предаде Асошиейтед прес.

"Днес европейските демократи ни гледат с подозрение, защото ние казваме, че има нужда от нови пътища. Казваме, че трябва да се измъкнем от клопката на дълга и че само силни нации могат да върнат величието на Европа. Ще видите, приятели, че ние пак ще се окажем прави", заяви Виктор Орбан.

Митингът на опозицията, свикан от неправителствената организация "Милла" (един милион за свободата на печата) недалеч от площада, на който бе правителственият митинг, събра около 100 000 души според преценката на кореспондента на АФП.

Организаторите представиха рап изпълнител за алтернативен президент на републиката и прочетоха списък с 12 искания, сред които свобода на печата и вероизповеданието, справедливи данъци и независимо правосъдие.

Двата митинга привлякоха подкрепа и от чужбина: в демонстрацията в подкрепа на Орбан се включиха около 2000 полски симпатизанти, а в този на опозицията участва френският евродепутат социалист Арлем Дезир.

Извън тези прояви унгарската столица беше на практика почти безлюдна заради започващия в петък дълъг уикенд в чест на празника.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?